Najave događanja

NASLOVNICA

Vrlo dobra godina iza nas

05.11.2012 08:37
Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata između dvaju »Dana Balinta Vujkova«

Protekla je godina druga po broju objavljenih naslova u protekla dva desetljeća, a primjetan je i nešto veći broj knjiga s područja znanosti i dječje književnosti, kao i trend sunakladništva čiji je rezultat nekoliko značajnih knjiga.

 

 

 

Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata, bilo da su knjige tiskane u Vojvodini ili pak u Republici Hrvatskoj, između posljednjih dvaju »Dana Balinta Vujkova« (listopad 2011. – listopad 2012.) bilježi ukupno 35 naslova. Navedeni podatak proteklu godinu čini vrlo dobrom budući da ona po broju tiskanih knjiga dijeli drugo mjesto s 2007. godinom u kojoj je »svjetlost dana« ugledao isti broj knjiga, promatrano u razdoblju od dva protekla desetljeća od kada su Hrvati u Vojvodini počeli živjeti granicom odvojeni od države svojega matičnog naroda – Republike Hrvatske. Najplodnija dosad, podsjetimo, bila je prošla godina s rekordnih 46 naslova. Treba se podsjetiti i toga da je početnih godina, kada se književna scena vojvođanskih Hrvata, kao manjinska, počela ustrojavati, zahvaljujući među ostalim i samim Danima Balinta Vujkova, godišnje tiskano do desetak ili upola manje naslova.
U segmentu književnosti imamo ukupno 19 objavljenih naslova. Analizirano po književnim vrstama, kao i lani, ponovno nema niti jednog romana (izuzev talijanskog prijevoda »Wild Carda« Dražena Prćića originalno objavljenog prije nekoliko godina), a također nema niti jednog objavljenog dramskog teksta. U ovom segmentu prisutna je dominacija knjiga poezije (9 naslova), dok se može zapaziti i povećanje broja knjiga kratke proze (7 naslova), među kojima se svakako ističe zbirka priča »Rajske ptice« Nevena Ušumovića, hrvatskog književnika koji je odrastao u Vojvodini, preciznije u Subotici, a u čijim su djelima prisutne teme i motivi bačkog zavičaja.
Značajno je ipak da se, kao i lani, pojavilo nekoliko knjiga namijenjenih djeci (5 naslova), što bi se moglo iščitavati i kao svojevrstan doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji.
 
Opšrinije u tiskanom izdanju
 
Davor Bašić Palković

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti