Najave događanja

NASLOVNICA

Interes za ostvarivanje manjinskih prava

06.03.2017 08:48
Posebno zanimanje eksperti su pokazali za pitanje uključenosti manjina u pravljenje službenih izvještaja vlasti o provedbi Akcijskog plana za manjine u okviru Poglavlja 23

 
Ekspertska misija Europske komisije (EK) iz područja prava nacionalnih manjina boravila je u službenom posjetu Srbiji od 20. do 24. veljače, a tom prigodom eksperti su razgovarali s predstavnicima više državnih i pokrajinskih tijela, pojedinih lokalnih samouprava (Subotica, Novi Pazar, Bujanovac) te nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici posjetili su u četvrtak 23. veljače, gdje su razgovarali s predsjednikom Slavenom Bačićem i njegovim suradnicima. 
Tim eksperata EK činili su: dr. Emma Lantschner, Cloe Laurence Dinsdale i Anna Lubner.
Tema razgovora je bila ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, a posebno zanimanje eksperti su pokazali za pitanje uključenosti manjina u pravljenje službenih izvještaja vlasti o provedbi Akcijskog plana za manjine u okviru Poglavlja 23. S tim u vezi, predsjednik HNV-a Slaven Bačić je ukazao na nedovoljnu uključenost nacionalnih manjina, počevši od faze izrade Akcijskog plana do faze praćenja njegova ostvarivanja. 
Na sastanku se također razgovaralo i o formaliziranju tijela Koordinacije nacionalnih vijeća, administrativnim kapacitetima nacionalnih manjina glede zajedničkog nastupanja, aktualnom stanju glede tzv. bunjevačkog pitanja, te o pitanjima iz područja obrazovanja i informiranja.
Ekspertska izvješća služe Europskoj komisiji da sagleda napredak Srbije u određenom području. U proteklih nekoliko godina, HNV je posjetilo nekoliko takvih misija, a njihova izvješća dostupna su, među ostalim, i na internetskim stranicama Vijeća. 
 
D. B. P.
 
 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti