Najave događanja

NASLOVNICA

Materinji jezik jedini izborni predmet

24.04.2017 12:10
Prekinut konkurentski odnos između predmeta informatika i predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture, koji je postojao prethodnih godina

 
Prijedlog nastavnog plana za 5. i 6. razred osnovnih škola Ministarstva onrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja usvojen je prošloga tjedna na sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta, koja je održana je u Beogradu.
»Ovim se prijedlogom, kao obvezni predmet, uvodi informatika, a ukidaju svi izborni predmeti, osim predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture. Na ovaj je način prekinut konkurentski odnos između predmeta informatika i predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture, koji je postojao prethodnih godina. Ovo je važan korak u pravcu afirmiranja nastave na jezicima nacionalnih manjina«, kaže predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, koji je prisustvovao sjednici.
Interesantna je i odluka donijeta na sjednici prema kojoj će se učenici koji upisuju peti razred osnovne škole u rujnu ove godine u nastavi na srpskom jeziku moći opredijeliti za izučavanje predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture na jednom od 14. jezika nacionalnih manjina.
»Na sjednici je usvojen i prijedlog članice NPS-a u ime Koordinacije nacionalnih vijeća Minerve Trajlović, kojim se daje pravo da izborni predmet materinji jezik s elementima nacionalne kulture izučavaju svi učenici koji osnovnu školu pohađaju na srpskom jeziku. Ova odluka će utjecati na povećanje učenika u nastavi tog izbornog predmeta«, kaže Darko Sarić Lukendić.
Z. S.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti