Najave događanja

NASLOVNICA

Datumi

08.05.2017 13:45
A pred nama je 6. svibnja. Datum je to o kojem se malo zna u Srbiji ili se ne želi znati

Iza nas je 1. svibnja koji se od 1890. godine u raznim dijelovima svijeta obilježava kao međunarodni dan opće solidarnosti radnika. Ovaj je datum spomen na tragične događaje 1. svibnja 1886. godine u Chicagu kada su se radnici borili za 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati obrazovanja i kulture. Tada su održani veliki radnički prosvjedi, u sukobima s policijom poginulo je više radnika, mnogo ih je ranjeno, mnogo uhićeno a vođe štrajka su izvedeni pred sud, osuđeni na smrt ili dugogodišnju robiju. Ovaj datum, Praznik rada je obilježen skoro u cijelom svijetu na različite načine demonstracijama, prosvjedima, urancima ili naprosto odmorom u prirodi uz prijatelje i dobru hranu. Kod nas također.
Iza nas je i 3. svibnja, Svjetski dan slobode medija, koji se također obilježava širom svijeta.  Mogućnost je to da se podsjeti na fundamentalne principe slobode medija, unaprijedi stanje slobode medija u cijelom svijetu, da se obrane mediji od napada na njihovu neovisnost i da se oda počast novinarima koji su izgubili život na dužnosti, navodi se u tekstu UN-a objavljenog ovim povodom. Među ostalim se ističe kako su 2016. godinu obilježile lažne vijesti, a razlog tomu se vidi u opadanju publike i profita tradicionalnih medija (novine, npr.) i sve većem utjecaju interneta koji omogućava curenje informacija kao i širok protok svakakvih informacija, teorija zavjere, izmišljenih stvari, izražavanja i dobrohotnosti i mržnje. Kao dobra stvar u svemu ovome (lošemu) navodi se kako ovakva situacija može podići vrijednost stvarnih vijesti i da protuteža eksploziji lažnih vijesti može biti samo originalno, kritičko i analitičko novinarstvo. O ovome datumu oglasili su se i v.d. zaštitnika građana Miloš Janković, koji je rekao kako »Srbija i dalje nije društvo slobodne riječi« te se navodi kako je prošle godine NUNS zabilježio 69 napada na novinare, a ove godine već skoro 30. Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pak istaknuo je kako je nužna dostupnost informacija o financiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama koji dovode do autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u cijelosti, kao i ‘curenja’ iz javnih institucija raznih ‘povjerljivih’ informacija, na diskriminatornoj osnovi, ka pojedinim medijima. On smatra da su uloga i odgovornost države najveći u ostvarivanju tih ciljeva, ali i doprinos novinara i medija.
A pred nama je 6. svibnja. Datum je to o kojem se malo zna u Srbiji ili se ne želi znati. Tog datuma 1992. godine u srijemskom selu Hrtkovci pročitana su imena 17 mještana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprijećeno da se moraju iseliti, nakon čega je 20 obitelji hrvatske nacionalnosti nasilno izbačeno iz svojih domova, i ovaj se datum obilježava kao početak progona srijemskih Hrvata (mada su zastrašivanja,  premlaćivanja, protjerivanja, ubijanja, prisilna novačenja započela već i ranije). Prema podacima udruga prognanika iz Vojvodine, na teritoriju istočnog Srijema i južne Bačke ubijeno je 25 Hrvata koji su na taj način poslužili kao svojevrsno oruđe prisile na masovno iseljavanje građana hrvatske nacionalnosti, ponajprije iz Vojvodine što je i rezultiralo time da je njih oko 40.000 prognano iz svojih domova u razdoblju od 1991. do 1996. godine. Na ovaj datum podsjećaju i obilježavaju ga uglavnom sami Hrvati – prognani Hrvati, pojedinci i njihove udruge koji danas žive u Hrvatskoj, i hrvatske udruge, manjinski mediji i stranke u Srbiji te par vojvođanskih stranaka, medija i udruga. Za ostale stranke, medije i udruge kao da se to nije niti dogodilo. Kao da nije vrijedno niti spomena.
J. D. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti