Najave događanja

NASLOVNICA

U očekivanju novog Zakona

19.06.2017 13:17
Akcijskim planom za nacionalne manjine uvode se četiri nove kategorije

Predstavnici 17 od 21 nacionalnog vijeća, koliko je formirano u Srbiji, održali su u petak, 9. lipnja, sjednicu u Subotici. Domaćin susreta bilo je Mađarsko nacionalno vijeće, koje je tijekom svibnja preuzelo predsjedanje Koordinacijom nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji.
Na sjednici je bilo riječi o sastavu i radu stručnih radnih tijela Koordinacije iz specijaliziranih oblasti djelovanja nacionalnih vijeća. Članovima Koordinacije predstavljeni su izvještaji o radu i aktivnostima predstavnika nacionalnih vijeća u proteklom razdbolju, uključujući i izvještaj o sastanku s ministrom obrazovanja i dan ranije prikazan Treći izvještaj o provođenju Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, o kojem je vođena iscrpna rasprava.
»Najviše smo razgovarali o Zakonu o nacionalnim manjinama. Najvažnije je da se odredi mjesto i uloga nacionalnih vijeća u Srbiji i zbog toga je jako važno kakav će biti zakon. Za sve ostalo tu je akcijski plan, koji treba dovesti do zajedničkog jezika«, rekao je poslije sastanka predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća i Koordinacije nacionalnih vijeća Jenő Hajnal.
Predstavnici manjina poručuju kako je važno da novi Zakon o nacionalnim vijećima bude usklađen sa svakodnevnim životom manjinskih zajednica, kao i da lokalne samouprave zaista poštuju obveze koje im on propisuje. Manjine u Srbiji žele jasnu ulogu njihovih vijeća u društvu, kao i veće sudjelovanje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.
»Veoma je bitno financiranje nacionalnih vijeća iz državnog proračuna i proračuna lokalnih samouprava, a mnoge lokalne jedinice ne ispunjavaju tu obvezu. Čeka nas izmjena Zakona o nacionalnim vijećima i smatramo da država mora napraviti takav korak da unaprijedi stanje nacionalnih manjina u Srbiji«, poručio je Muhedin Fiuljanin iz Nacionalnog vijeća Bošnjaka.  
Predsjednik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, koji je ujedno član radne grupe Koordinacije zadužene za obrazovanje, govorio je o važnosti obrazovanja svih nacionalnih zajednica u Srbiji, ali je skrenio pažnju i na romsku zajednicu koja se suočava s najvećim problemima u ovoj oblasti. Mihajlović je govorio o afirmativnim mjerama koje će se i ove godine primjenjivati za učenike i studente romske nacionalnosti i o anketiranju romskih učenika i roditelja zbog odabira romskog jezika s elementima nacionlane kulture kao izbornog predmeta u osnovnim školama.
Akcijskim planom za nacionalne manjine uvode se četiri nove kategorije – demokratska participacija manjina u vlasti, zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javni sektor, međunarodna suradnja i poboljšanje ekonomskog položaja. 
Sjednici je prisustvovala Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća koja ističe kako je najbolje radilo radno tijelo (Koordinacije) zaduženo za obrazovanje, ali da i dalje postoje problemi u vezi s izbornim predmetom materinji jezik s elementima nacionalne kulture. Naime, događa se i dalje da pojedini ravnatelji škola ne pružaju potpunu informaciju o izbornim predmetima te je HNV još jednom uputio dopis svim ravnateljima da se roditeljima pruži potpuna informacija da djeca mogu uz predmet materinji jezik s elementima nacionalne kulture birati još jedan izborni predmet kao što je informatika i slično. Drugim riječima to znači, ističe Vojnić, da nijedno dijete neće biti zakinuto ukoliko izabere predmet materinji jezik s elementima nacionalne kulture, jer može birati još jedan izborni predmet.
H. R.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti