Najave događanja

NASLOVNICA

Odlazak uglednog književnika i sineaste

19.06.2017 13:38
Bio je vjerojatno najmarkantnije ime u književnosti vojvođanskih Hrvata u drugoj polovici 20. stoljeća

 
Odlazak Petka Vojnića Purčara (1939. – 2017.) veliki je gubitak za kulturu vojvođanskih Hrvata, ali i za kulturu Vojvodine uopće, ocijenjeno je na komemoraciji koja je dan nakon smrti ovog uglednog književnika i sineaste, 8. lipnja, priređena u Subotici, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. 
Petko Vojnić Purčar bio je prozni pisac, pripovjedač, novelist, pisac drama ali i filmski scenarist i redatelj kratkih filmova. Kako je na komemoraciji istaknuto, bio je vjerojatno najmarkantnije ime, najveća osobnost u književnosti vojvođanskih Hrvata u drugoj polovici 20. i na početku 21. stoljeća. 
»To je čovjek s najviše književnih nagrada, osoba čiji romani, prije svega Dom sve dalji i Ljubavi Blanke Kolak, te novele okupljene oko zbirke Prstenovani gavran spadaju ne samo među stožere onoga što pripada mjesnoj hrvatskoj književnosti, nego sveukupnoj hrvatskoj književnosti, ali i književnosti nastaloj na cijelom bivšem jugoslavenskom prostoru«, ocijenio je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.
 
Zavičajna veza
Pripovjedački svijet Vojnića Purčara vezan je za panonsko podneblje, prostor gdje se odigravaju njegove priče je svijet malih gradića, ravničarskih salaša i sela. Iako je od sedamdesetih godina živio i stvarao u Novom Sadu i Petrovaradinu, u svojem je stvaralaštvu ostao vezan za rodnu Suboticu, pišući o mentalitetu tamošnjih ljudi i njihovim sudbinama. Bio je, kako smatra profesorica književnosti Nevena Mlinko, među najuspješnijim autorima koji je taj prostor umjetnički nadogradio. 
»Time je nas u Subotici svakako zadužio da ga čitamo i da se njegovim djelima i u budućnosti bavimo«, kaže Nevena Mlinko. 
Međutim, Grad Subotica to nije prije prepoznao, ne podržavši prije nekoliko godina prijedlog ZKVH-a da mu se dodijeli priznanje Pro urbe. 
»Na nama je zadaća da uspomene na djelo Vojnića Purčara ne blijede, kako bismo ne samo interpretirali već što dublje spoznavali ono što je on stvarao«, kaže Tomislav Žigmanov. 
 
Velikan hrvatske riječi
Na komemoraciji je govorio i generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša koji je naveo da je Vojnić Purčar, stvarajući desetljećima, svojim djelima oplemenjivao hrvatsku riječ i kulturu na ovim prostorima. Po tomu će, kako je dodao, ostati trajno upamćen. Pleša je svoj govor završio citatom pjesnika, esejista, filozofa i političara Vlade Gotovca
»Tek smrt otkriva čovjekovu veličinu! Ali, samo preko naše patnje! Bol, bol je najvidovitija! Jedino s njom ljubav može ostati pravedna«. 
Na komemoraciji u Subotici govorio je i književnik i urednik Milovan Miković (čiji tekst donosimo u nastavku u cijelosti), a ulomke iz poezije i proze Vojnića Purčara čitali su Nevena Mlinko i Augustin Žigmanov
 
Pjesme kao filmovi
Petko Vojnić Purčar pokopan je u subotu, 10. lipnja, na Novomajurskom groblju u Petrovaradinu. Ispraćen je uz riječi prijatelja i kolega iz dviju strukovnih udruga, kojih je, među ostalim, bio članom – Gorana Rema, kao predstavnika Društva književnika Hrvatske te Jovana Zivlaka iz Društva književnika Vojvodine. Na sprovodu je govorio i Mato Groznica u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
Goran Rem smatra kako su Petkove pjesme nesumnjivo filmovi, a na nama je da njima usnimavamo naše panonske filmove. 
»Uređujem prije nekoliko godina Petku drugo izdanje njegovih globetroterskih Crvenokožaca, i tom prilikom prolazim još jednom svim njegovim romanima i pjesmama. I doista su njegove pjesme cjelovečernji igrani i eksperimentalni dokumentarci, puni burnog i vremeplovnog paradoksa. Vedre i mudre, ludusno pozdravne i ozdravljujuće. Petko je blizak, visok, dostojanstven, i nikada osvetoljubiv, dramatično drag, no vrlo svjestan lošeg i dobrog u svijetu, kao i dominantnog tamnosivog, kritičan ali pravedan uza sve traume koje su mu geopovjesnice ni krivom ni dužnom poslale kao agresiju. O Petku ne mogu dugo govoriti, njegov odlazak steže grlo, ali mogu svakako ne prestati to činiti, govoriti o njemu često i uvijek«, kaže Rem.
O smrti Petka Vojnića Purčara, osim hrvatskih medija u Vojvodini, izvijestili su i Radio-televizija Vojvodine (čiji je uposlenik bio od 1973. – 1991.), Blic, hrvatska agencija Hina, Glas Slavonije, internetski portali index.hr, croexpress.eu, matis.hr, subotica.info. 
U povodu smrti ovog velikana pisane riječi Društvo književnika Vojvodine i Gradska knjižnica Novog Sada skupa organiziraju komemoraciju koja će biti održana u utorak, 20. lipnja, u novosadskoj knjižnici. 
 
D. B. P.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti