Najave događanja

NASLOVNICA

Kuglaš Alen Kujundžić

17.08.2017 09:44
Kuglanje za deset koraka ispred

Jedan od najtalentiranijiha s naših prostora, reprezentativac Srbije i doskora prvotimac Spartaka 024 iz Subotice Alen Kujundžić, profesionalnu karijeru nastavlja u Hrvatskoj, u momčadi Mertojaka iz Splita. Nakon što je Spartak prošle sezone napravio fantastičan uspjeh, te se plasirao u Super ligu Srbije, ljubitelji kuglanja u Subotici su se nadali da će se upravo oko Kujundžića graditi tim. Ipak, slabašni uvjeti u »gradu sportova« za kuglanje bili su presudni za promjenu sredine.

 Šanse za napredovanje u karijeri

»Tijekom prijelaznog roka sam riješio prijeći u redove splitskog Mertojaka, prošlogodišnjjeg osvajača Lige Hrvatske i Kupa Hrvatske. Moj prelazak je povezan s nedostatkom kuglane u Subotici, što i onemogućava moj dalji napredak. Također, došlo je i do sitnih neslaganja i zasićenja u dosadašnjem klubu«, govori Alen Kujundžić, pa nastavlja:

»Mertojak mi je ponudio daleko bolje uvjete i veću šansu za napredovanje u karijeri, a najvažnije je što sam došao u zdravu sredinu. Ljudi u klubu su fenomenalni i vlada veoma dobra atmosfera. Uvjeti su vrhunski, a svaki dogovor je do sada ispoštovan. Ambicije su visoke: da se obrani dupla kruna u Hrvatskoj, ali i da se ekipa plasira među prvih sedam u Svjetskom kupu, što donosi igranje u Ligi prvaka.«

Naredno pitanje se samo nameće, tiče se uspoređivanja uvjeta za kuglanje u Hrvatskoj i Srbiji, a odgovor je kratak i jasan.

»U Hrvatskoj je kuglanje za deset koraka ispred. Mnogo je više kuglana nego u Srbiji, i to vrhunskih prostora za treninge i igru, a i više se ulaže u sport. Samim tim i ligaško natjecanje je jače.«

 Čari kuglanja

Kuglanje, naravno, nije toliko popularan sport, pogotovo u poređenju s nogometom, košarkom, odbojkom..., ali, pogotovo u Subotici, ima dugu tradiciju. Upravo je ta tradicija bila razlog zašto je i naš sugovornik odlučio da se prijepusti čarima ovog sporta. U kratkom sjećanju na svoje početke junak naše priče upravo je to i potvrdio.

»Još sam kao mali išao s djedom i tatom na kuglanje. Ranije je u Subotici bilo mnogo kuglana, tako da je i kuglanja bilo skoro svakog dana. Počeo sam na kuglani u Domu Vojske, a kada bi tata dolazio na kuglanu, ja bih išao i s njim na treninge i tu dobio još malo vremena. Uslijedila je potom jedna pauza, jer je Subotica ostala bez kuglane, a 2008. godine je, otvaranjem nove kuglane u Subotici, ponovo sve postalo bolje, i od tada sam redovno trenirao. Uz oca, mnogo mi je pomogla i dugogodišnja prvotimka Pionira i reprezentativka Roža Pisar. Bila mi je dugogodišnji trener, velikim dijelom je zaslužna za moj uspjeh i njoj dugujem veliku zahvalnost.«

Kujundžića je profesionalna karijera vodila od Rotografike, potom je igrao za Maticu-Spartak, a od 2011. godine odlazi u Crvenu zvezdu. Nakon dvije i pol godine se vratio u Spartak 024, a uz pomoć igrača s kojima je odrastao i oca, a tijekom naredne dvije godine je bio jedan od važnih činilaca prelaska iz Druge u Prvu ligu, a konačno i u Super ligu Srbije.

Još je uspješnija bila reprezentativna karijera, a Kujundžić je prošao sve selekcije Srbije, od kadetske do seniorske. Za državni tim je debitirao 2010. godine, a već 2011. godine stižu zlatne medalje s kadetskom reprezentacijom. Godinu dana kasnije stiglo je i juniorsko zlato, također ekipno, a 2013. i pojedinačno kadetsko srebro. Zlatnim slovima će ostati upisan uspjeh iz 2014. godine. Tada je Kujundžić bio pojedinačni svjetski kadetski prvak, osvajač bronce u miksu i svjetski prvak s ekipom koja i danas drži svjetski rekord. Prošle godine ponovo je bio jedan od natjecatelja koji se Srbiji donio titulu ekipnog svjetskog juniorskog prvaka. U svojoj zbirci ima stotinjak medalja i priznanja, kako s domaćih tako i međunarodnih natjecanja.

D. Vuković

 

Nedostaje kuglana

Kuglanje u Subotici proživljava teške dane, a pogotovo pate oni koji su riješili ozbiljnije se posvetiti ovom sportu. Natjecateljske kuglane, na kojima se moraju odvijatii i treninzi, postoje, na primjer, u Bačkoj Topoli i Apatinu, ali više ne u Subotici. Ne tako davno Ženski kuglaški klub Pionir, koji je godinama vladao domaćom scenom, prestao se natjecati, a Kuglaški klub Spartak 024 pokušava  pronaći način da se izbori za očuvanje superligaškog statusa.

»Prošla sezona je bila odlična. Meni je bila sigurno odskočna daska u karijeri. Bila je napeta, ali smo u Spartaku uspjeli zajedno doći do cilja. Plasman u Super ligu mnogo znači za kuglanje, ali ima i dosta problema, kako u sklapanju igračkog kadra tako i u nedostatka kuglane u Subotici, što je sigurno veliki minus za cijeli subotički sport«, smatra Kujundžić.

N. Stantić

 

 

 

 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti