Najave događanja

NASLOVNICA

Tolerancija

05.09.2017 15:02
Ovaj je slučaj povod da se razmisli i progovori o raširenosti i toleriranju nasilničkog i prijetećeg govora i ponašanja u društvu

Danas (petak 1. rujna) je Dan grada Subotice kada se obilježava svečano uvođenje privilegija statusa slobodnog kraljevskog grada iz 1779. godine. Kao i svake godine glavni akter svečanosti bi trebao biti gradonačelnik – on je taj koji podiže zastavu grada, koji uručuje nagrade zaslužnim i počasnim građanima, obilazi bebe rođene na taj dan, drži govore... Međutim, nije zbog toga gradonačelnik Subotice u centru pažnje medija već nekoliko dana, već zbog audio snimke koja je početkom tjedna objavljena i u kojoj se čuju prijetnje i uvrede kakve se čuju samo u krimićima i akcijskim filmovima.  
Gradonačelnik Bogdan Laban se u utorak ispričao građanima Subotice i Srbije, pa iako je Vladimiru Polovini kazao da će mu iščupati grkljan, negirao je da je to prijetnja smrću i poručio da je njegova daljnja sudbina u rukama stranke. Oporba je pak Labanu poručila da se ne krije iza stranke već da podnese neopozivu ostavku. Za jučer (četvrtak) je zakazano saslušanje na sudu a vladajuća Srpska napredna stranka (čiji su članovi i Laban i Polovina) je postupke gradonačelnika pokušala opravdati time da su »pokušali da ga primoraju da krade«. Jesu li ili nisu, i tko su ti, ne zna se za sada, kao ni politička sudbina subotičkog gradonačelnika i drugih aktera ovog skandala koji je potresao i šokirao Srbiju (a i šire). Na sudu su četiri kaznene prijave: jedna podnesena od  Labana i tri od Polovine. Vidjet ćemo što će pokazati sudski postupak, to je na pravosuđu, ali svakako je ovaj slučaj povod da se razmisli i progovori o raširenosti i toleriranju nasilničkog i prijetećeg govora i ponašanja u društvu. Jesmo li društvo koje je razvilo toleranciju na nasilno ponašanje ako se ono opravdava najrazličitijim razlozima (a što je vidljivo ne samo u priopćenju SNS-a već i u komentarima na društvenim mrežama), a ako je tako – koje su posljedice za sve nas? Važna tema za neki od sljedećih brojeva. 
A u ovome broju donosimo intervju s ravnateljicom Osnovne škole 22. oktobar u Monoštoru Marijom Mrgić jer, osim što danas počinje nastava, povod za razgovor s njom je što nakon više od deset godina (2005./06.) od kako u ovoj školi postoji izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture konačno će ove godine biti i nastave na hrvatskom jeziku. Naime, ima prijavljenih šest prvašića, suglasnost Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice je dobivena, ali se u vrijeme zaključenja ovog teksta još čekala potvrda iz Ministarstva. Tako će nakon 15 godina, koliko je proteklo od kako se u školama u Subotici odvija nastava na hrvatskom jeziku, prvi puta biti nastave na hrvatskom jeziku i u naselju na teritoriju Grada Sombora. Možda će to biti primjer i za neke druge škole u mjestima gdje žive Hrvati i u kojima bi se mogli formirati razredi, poput Apatina, Novog Sada, Srijemske Mitrovice. Samo još da stigne potvrda. 
J. D. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti