Najave događanja

NASLOVNICA

Živio Dida!

01.11.2017 13:08
Neupitno je da su Dani Balintu, ali i samoj književnosti vojvođanskih Hrvata, produžili vijek trajanja

Za Balinta Vujkova sam saznao od svojega dide s očeve strane koji je poznavao velikog sakupljača narodnih priča i posjedovao nekoliko njegovih knjiga, a koje su danas dio moje skromne kućne knjižnice. Riječ je o Cvjetovima mećave, Zlatnom pragu i Jabuci s dukatima. Posljednje dvije imao sam prilike čitati kao tinejdžer. Bilo mi je zanimljivo ulaziti u taj magični svijet narodnih umotvorina, domišljatosti, narodnog govora. Najviše su me privlačile one šaljive i vrcave pripovijetke. Tako oduševljen, znao sam ih čak čitati i svojim prijateljima.

Ja sam dakle imao sreće upoznati Vujkova zvanog Dida. Međutim, pitam se – kolika je vjerojatnoća da neki tinejdžer, ili netko mlađi, danas čuje za njega? Pa ako živi u Subotici, te je još kojim slučajem navezan na neki segment hrvatsko-manjinskog života, ta vjerojatnoća i nije tako mala. Za to se pobrinula jedna udruga – Hrvatska čitaonica Subotica koja već šesnaest godina unatrag (a zadnjih godina i s partnerima) organizira manifestaciju Dani Balinta Vujkova.

No, ima puno udruga i puno manifestacija. Ipak, ova se izdvaja po promidžbi onoga što nudi, po naporima i načinima na koje, kako to sami kažu, grade put knjige do čitatelja. A doći do čitatelja, da se ne lažemo, nije lako. A kako oni grade taj put? Grade ga »ulazeći« u prostor obrazovanja, ulazeći u vrtiće i škole. Program Narodna književnost u školi na kojem mališani izvode igrokaze rađene po pričama koje je Balint sakupio i ove je godine okupio oko tri stotine posjetitelja. Time se »pokrivaju« djeca iz vrtića i osnovnih škola. A od ove godine Dani su konkretnije ušli i među srednjoškolce, priredivši za njih književnu večer jedne osječke književnice u Gimnaziji.

Naravno, neće svi ti mladi nakon Dana Balinta Vujkova postati ludi za knjigama. No, neupitno je da su Dani Balintu, ali i samoj književnosti vojvođanskih Hrvata, produžili vijek trajanja.

Balintova pisana ostavština je proteklih godina već proširivana u druge medije: igrokaze, slikovnice, audio CD-e, animirani film. U povodu ovogodišnjih Dana, Balint je dobio i digitalne verzije deset svojih knjiga, koje se mogu pronaći na internetskom portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Također, svjetlost dana ugledala je i prva knjiga iz novopokrenute edicije njegovih izabranih djela. Ovo se najavljuje kao veliki projekt.

Imajući u vidu sve navedeno, moglo bi se reći da Balint nije mrtav; da je njegovo djelo možda življe nego ikad! Iako fizički više nije s nama, kao i ogromna većina, a možda i svi njegovi kazivači. Živio Dida!

D. B. P.


 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti