Najave događanja

NASLOVNICA

Jasni Melvinger nagrada za životno djelo

13.11.2017 13:28
Jedna od dobitnica povelje uspješnosti je i Julijana Adamović, književnica podrijetlom iz Bača

Književnica i jezikoslovka iz Petrovaradina Jasna Melvinger dobitnica je nagrade za životno djelo na 23. književno-znanstvenoj manifestaciji Dani Josipa i Ivana Kozarca, održanoj od 26. do 28. listopada u Vinkovcima. Tako je odlučilo Povjerenstvo za dodjelu priznanja u sastavu: predsjednik Društva književnika Hrvatske Đuro Vidmarović, sveučilišni profesor iz Osijeka Goran Rem i organizator i domaćin manifestacije Martin Grgurovac. Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljeni su s ciljem valoriziranja i promoviranja zavičajne književnosti i tradicije.

Knjigom godine u književnosti proglašena je Posljednja predaja Nikole Đuretića iz Zagreba, a u znanosti U osječkom Nutarnjem gradu Helene Sablić Tomić iz Osijeka. Dobitnici povelje uspješnosti su Julijana Adamović, Tanja Belobrajdić, Mateja Jurčević, Đurđica Stuhlreiter i Ružica Pšihistal.

Susret s gimnazijalcima

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob Miroslava Slavka Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima. U sklopu programa, u vinkovačkoj gimnaziji gostovali su književnici Goran Rem, Jasna Melvinger, Josip CvenićJulijana Adamović, Dubravka Oraić Tolić, Tanja Belobrajdić, Helena Sablić Tomić i Vlado Bakarić.

Poslije sata održanog u gimnaziji, program je nastavljen u Gradskoj vijećnici prijemom kod gradonačelnika Ivana Bosančića. Ovdje je Franjo Nagulov iz Društva hrvatskih književnika govorio o književniku Vladimiru Remu (1927. 2011.), koji je, među ostalim, 1986. pokrenuo Pjesničke susrete u Drenovcima koji su devedesetih preimenovani u Dane Josipa i Ivana Kozarca.

Prigodom dodjele nagrada o književnom djelu Jasne Melvinger govorio je profesor Goran Rem, a Jasni Melvinger je pripala čast zahvaliti se u ime nagrađenih.

Djelo ovjenčano nagradama

U književni život Jasna Melvinger stupila je 1956. godine kada je u književnom časopisu Polja objavila svoju prvu pjesmu Traganja. Otada slijedi njen uspješan i bogat pjesnički, a kasnije i lingvistički rad. Prvu knjigu pjesama Vodeni cvet objavila je 1958., a potom je u tijekom svoga života, u potpunosti posvećenom pisanoj i govornoj riječi, objavila niz od 12 knjiga poezije i jedan roman (Pet sestara) gdje je stavila akcent na specifičan govor starosjedilaca u Petrovaradinu.

Priredila je i rukopisnu ostavštinu Ilije Okrugića Srijemca i objavila niz njegovih djela: Šaljive poeme, dva izdanja Lirike, Narodne pjesme, Tri povijesne drame, zatim Knjigu ogleda, rasprava, povijesnih i jezikoslovnih članaka o Iliji Okrugiću Sremcu.

Od Društva književnika Vojvodine primila je nagradu Ilija Okrugić Srijemac. Godine 2003. objavila je knjigu poetičkih rasprava Moderna i njena mimikrija u postmoderni. Godine 2013. objavila je knjigu S tekuće trake XX. veka koja sadrži književne i likovne kritike.

Predavala je u Osijeku na Pedagoškoj akademiji, a zatim na Pedagoškom fakultetu od 1981. kao izvanredna profesorica, a poslije obranjenog doktorata 1987. godine kao redovita profesorica.

Za svoj rad nagrađivana je brojnim priznanjima i odličjima, od kojih su najznačajniji: Goranov vijenac (2008.), Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića (2009.), Balint Vujkov Dida (2010.). Davne 1972. godine dodijeljena joj je Oktobarska nagrada Novog Sada.

V. M. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti