Najave događanja

NASLOVNICA

Poljupčići

21.11.2017 09:09
Počelo je. Sezona praznika, ukrasa, veselja, proslava i sitnih kolača. Tih divnih sitnih kolača.

Poljupčići
Počelo je. Sezona praznika, ukrasa, veselja, proslava i sitnih kolača. Tih divnih sitnih kolača. Ukusnih poslastica koje mirišu na toplinu, na fino, na domaće. Uvijek sam vjerovala da čak i one sitne kolače koje kupimo u prodavaonici mesi nečija ruka i da su i oni onako pravo domaći, jer to ne može drugačije. Čak i da nije tako, ne želim vjerovati u suprotno. 
Ovdje smo svakako da predložimo recept, a ne da motiviramo da ove divne kolačiće pazarite na tržnici. Danas u centar zbivanja recepta na tacni stavljamo poljupčiće, sitne kolačiće koji su još poznati i kao vanilice. Jednostavnost potrebnih sastojaka čini ih svima pristupačnim. 
Potrebno: 200 g masti / 500 g brašna / 4 žlice šećera / 1 jaje / 1 žumanjce / 1 limun / džem / šećer u prahu.
Postupak: Pjenasto umutiti 200 g masti s 4 žlice šećera. Dodati jedno cijelo jaje, jedno žumanjce i sok od jednog limuna, te sve to umjesiti s 500 g brašna. Oklagijom razvući koru debljine pola centimetra. Pripremljenim kalupom u obliku cvijeta i cvijeta s rupicom na sredini praviti potrebne oblike – jedan s rupicom i jedan bez rupice čine jedan poljupčić. Poljupčiće redati u namazan pleh i peći. Pečeni cvjetić premazati džemom i preklopiti cvjetićem koji u sredini ima rupicu, te cijeli cvjetić uvijati u šećer u prahu. 
Pravite ih s ljubavlju, uživajte u odabiru različitih oblika, mažite ih lagano i ljepo ih servirajte, a oni će svaki poljubac nagraditi ukusnim zalogajem i otopit će se u ustima. 
U redu je da ih napravite već ovaj vikend, onako bez povoda, za zagrijavanje, za divan vikend, za slatki užitak.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti