Najave događanja

NASLOVNICA

Nagrade za zaslužne

04.12.2017 13:33
Konstantirana ostavka vijećnika Andreja Španovića* Imenovana Jasna Vojnić za članicu MMO* Jednoglasno usvojeni prijedlozi za dodjelu priznanja

Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća održana u Nikincima
Nagrade za zaslužne
 
Konstantirana ostavka vijećnika Andreja Španovića* Imenovana Jasna Vojnić za članicu MMO* Jednoglasno usvojeni prijedlozi za dodjelu priznanja
 
                                                                                                      
Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana 24. studenog u Nikincima, vijećnici su jednoglasno usvojili prijedloge odluka o dodjeli priznanja Ban Josip Jelačić, priznanja Dr. Josip Andrić, kao i odluku o dodjeli priznanja Pajo Kujundžić za 2017. godinu. Jednoglasno je usvojen i prijedlog odluke o imenovanju Jasne Vojnić za članicu međuvladinog Mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za nacionalne manjine umjesto Petra Kuntića.
Sjednici je, osim vijećnika prisustvovao i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, a prvi puta sjednici je prisustvovao i novi veleposlanik Gordan Bakota, koji je tom prilikom istaknuo da će sva pitanja vezana za položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti istaknuta kao prioritetna u bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, kao i da će se glavne teme razgovora s domaćinima u Srbiji odnositi prije svega na život, rad i pružanje potpore hrvatskoj nacionalnoj manjini. 
 
»Vjetar u leđa«
 
Goste je pozdravio vijećnik Mirko Paulić, ističući da je održavanje sjednice u Nikincima iznimno važno. »Nadam se da će nam ovo biti 'vjetar u leđa' za održanje našeg identiteta na ovim prostorima, koji je naročito u posljednja dva desetljeća bio ugrožen. Vaše prisustvo daje nam veliki poticaj i ohrabrenje da kroz kulturu i osnivanje udruga u ovom dijelu Srijema očuvamo naše nacionalne vrijednosti«, istaknuo je Paulić. Prva konstitutivna sjednica održana je u susjednim Hrtkovcima 2010. godine, kada je domaćin bio isti župnik kao i sada  Ivica Živković koji je upoznao goste s poviješću i životom župe iz koje se devedesetih godina iselio veći broj Hrvata. »Prema posljednjem popisu u župi živi 315 vjernika, pola su Mađari, pola Hrvati, a ovdje žive i potomci Klimenta koji su ovaj prostor naselili prije 300 godina. U Nikincima je nekada stanovništvo činilo 60 posto Hrvata. Sada ih je tek oko 11 posto. Straha više nema, a problem koji muči hrvatsku zajednicu ovdje je nezaposlenost i mali osobni dohotci«, rekao je župnik.
Veleposlanik Bakota je istaknuo da je skrb o Hrvatima u Srbiji prioritet u odnosima Hrvatske i Srbije za Vladu Hrvatske i da će ona učiniti na tom planu dodatne napore. »Kad god bude prilika i kad god dobijem poziv, nastojat ću doći i biti na raspolaganju kako bismo mogli intenzivirati rad u budućem razdoblju. Hrvatske udruge u Srbiji rade dosta dobro a bitno je da postoji svijest o tome da je homogenost i koordinacija temelj svakoga uspjeha. To nije uvijek lako postići, ali tome trebamo težiti i Veleposlanstvo i Generalni konzulat žele pomoći u takvom pristupu. Vidimo da postoje ljudi koji žele surađivati i koji su otvoreni za dijalog, a veoma je bitno da prevladava upravo taj duh suradnje. Po prirodi sam optimist i imam vjeru i nadu da ćemo napraviti određene iskorake u budućnosti«, istaknuo je Bakota.
 
Jednoglasno usvojeni prijedlozi
 
Na samom početku sjednice konstantirana je ostavka vijećnika Andreja Španovića zbog njegovog neprisustvovanja sjednicama u protekloj godini. Jednoglasno je usvojeni prijedlozi da se priznanje Ban Jelačić za društveni rad dodijeli Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi Hrvatskom kulturnom centu Srijem – Hrvatski dom, Srijemska Mitrovica. Vijećnici su jednoglasno izglasali i prijedlog odluke da se ove godine uruče dvije nagrade za priznanje HNV-a Pajo Kujundžić društvenim djelatnicima kao i za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku. Priznanje je pripalo profesorima koji su izradili prve autorske udžbenike na hrvatskom jeziku za predmet Glazbena kultura u sastavu: Mira i Vojislav Temunović, Tamara Štricki Seg i Margareta Uršal, kao i učiteljicama prvih odjela na hrvatskom jeziku u Srbiji: Ani Čavrgov, profesorici razredne nastave u O. Š. Matko Vuković, Subotica; Sanji Dulić, profesorici razredne nastave u O. Š. Ivan Milutinović, Subotica; Verici Farkaš, profesorici razredne nastave u O. Š. Vladimir Nazor, Đurđin i Marici Skenderović, profesorici razredne nastave u O. Š. Matija Gubec, Tavankut. Priznanja će biti uručena 15. prosinca u Subotici, prilikom obilježavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji. 
 
Ohrabrenje
 
Ova sjednica HNV-a, bila je četvrta koja je do sada, nakon Hrtkovaca, Srijemske Mitrovice i Rume, održana u Srijemu. »Bila nam je želja da se na ovaj način upoznamo s lokalnim ljudima, da im damo ohrabrenje i ukažemo da HNV nije neka institucija koja postoji tamo negdje u Subotici, nego da je na usluzi svim Hrvatima u Srbiji. Unatoč svim teškoćama koje imaju, jer nije uvijek jednostavno biti Hrvat u Srbiji, moja glavna poruka Hrvatima u Srijemu je da ustraju i da unatoč svim teškoćama, prije svega na materijalnom planu, ostanu na rodnoj grudi. I da, koliko god to ponekad bilo teško, doista koriste svoja manjinska prava. Prije 20 godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo čitati Hrvatsku riječ, gledati program na hrvatskom jeziku na RTV-u niti da će djeca u školama u Srijemskoj Mitrovici učiti na hrvatskom jeziku. Unatoč svim teškoćama trebamo ustrajati«, poručio je Srijemcima Slaven Bačić.
Suzana Darabašić
 
 
 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti