Najave događanja

NASLOVNICA

Parčetićeva palača

11.12.2017 13:01
Uskoro obnovljeno pročelje Parčetićeve palače

Uskoro obnovljeno pročelje Parčetićeve palače
Sredinom studenog počela je obnova pročelja Matičarskog zdanja, na Trgu mladenaca u Novom Sadu, uz popravku pročelja još tri zgrade u vlasništvu Grada u kojima se nalaze javne službe ili ih kao poslovni prostor Grad iznajmljuje. Matičarsko zdanje je dominantna zgrada na ovom starom novosadskom trgu, zaštićena kao spomenik kulture. Ovu klasicističku palaču za sebe je podigao Feliks Parčetić (1830. – 1889.), u razdoblju od 1885. do 1889. Nakon toga promijenila je nekoliko vlasnika, da bi 1947. bila nacionalizirana i od tada se, kroz Odsjek za građanska stanje Gradske uprave za opće poslove, u njoj registrira svaki rođeni, vjenčani i umrli stanovnik i stanovnica Novog Sada. Plemić Feliks Parčetić rođen je u Subotici. Imao je blistavu karijeru nakon studija u Pešti, Beču i Pragu. U Subotici je 1867. postao gradskim odvjetnikom, 1872. zastupnikom u ugarskom saboru u Pešti, a 1882. novosadskim županom, te 1987. i bajskim županom. Usprkos asimilatorkih tendencija vlasti kojoj je služio, Parčetić se nije sramio svog podrijetla. Ponosito ga je isticao, a sa sunarodnicima je govorio na hrvatskom jeziku. Iskazivao je veliku pobožnost i rado prijateljevao s katoličkim svećenstvom. Umro je u travnju 1889. i pokopan je na Katoličkom groblju u Novom Sadu.
Nažalost, osim grba obitelji Parčetić, koji je postavljen visoko iznad razine ove, jedne od najprometnihijih novosadskih ulica, na samoj zgradi nema informacija o njezinom graditelju. Na ulazu postoji jedino oznaka spomenika kulture »Matičarsko zdanje« na srpskom i engleskom jeziku.
 
Marko Tucakov
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti