Najave događanja

NASLOVNICA

Jednostavnost betlehemske štalice

18.12.2017 17:29
Izloženi kolači-božićnjaci žena i djece iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika.

Uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Katoličko društvo Ivan Antunović, u okviru Etnografskog odjela Blaško Rajić tradicionalno organizira izložbu božićnjaka. Tako je i ove godine priređena 21. po redu izložba Božićnjaci u vestibilu Gradske kuće u Subotici na kojoj su izloženi božićnjaci žena i djece iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika.

Izložbu je otvorio 9. prosinca gvardijan franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber koji je govorio o važnim životnim porukama koje ovaj božićni kolač nosi.

»Božićnjak nam prikazuje Isusa na salašu, u svakodnevici ljudi ovoga kraja. Isus tako dolazi i u našu svakodnevicu te ga trebamo vidjeti, razumjeti, prihvatiti i voljeti«, rekao je Gruber i podsjetio da je vrijeme adventa posebno vrijeme kada Isus dolazi k ljudima.

Da su božićnjaci primjer jednostavnosti i Božje blizine istaknuo je i predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Ivica Ivanković Radak.

Pročelnica Etnografskog odjela Jelena Piuković kaže da se godinama unazad organiziraju radionice za izradu ovoga božićnog kolača karakterističnog za bačke Hrvate, te da se zahvaljujući tomu na izložbi mogu vidjeti radovi raznih generacija, čak i djece. Ona navodi kako su nekada božićnjaci pravljeni jer su salaši bili udaljeni od crkve te da je na ovaj način bethlehemska štalica mogla biti u svakoj kući – za božićnjak se od tijesta izrađuju Marija, Josip i Isus te sve domaće životinje koje su se mogle vidjeti na salašu.

Uz božićnjake, izložene su i slike Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta. Izložba je otvorena još danas.

J. D. B.

 

 

 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti