Najave događanja

NASLOVNICA

Veliko priznanje za Antu Sekulića

26.12.2017 13:42
U ime svoga oca priznanje za dugogodišnji rad na proučavanju etničke, kulturne, književne i jezične povijesti bačkih Hrvata, primio je njegov sin Ante Sekulić

Prošloga petka (15. prosinca) u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu upriličen je Božićni susret Matice hrvatske 2017. na kojemu su, među ostalim, uručene povelje zahvalnosti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović preminulim zaslužnim članovima ove značajne hrvatske kulturne institucije. Među dvadesetak laureata bio je i znameniti hrvatski jezikoslovac i kulturni povjesničar, dopisni član HAZU, bački Hrvat Ante Sekulić.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović naglasio je doprinos preminulih zaslužnih članova Matice i nemjerljiv trag koji su ostavili tijekom svog života. Povelja zahvalnosti predsjednice RH veliko je priznanje i nagrada za cjelokupni rad i doprinos boljitku hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

U ime svoga oca (Ante Sekulić je preminuo je 18. ožujka 2016. u Zagrebu) priznanje za njegov dugogodišnji rad na proučavanju etničke, kulturne, književne i jezične povijesti bačkih Hrvata, primio je njegov sin Ante Sekulić.

»Ovo priznanje mome pokojnom ocu doživljavam na nekoliko dimenzija. Prvo, njegovoj osobi i cjeloživotnom radu, a zatim i gradu i narodu iz kojeg je potekao. Sluh predsjednice Hrvatske je pokazao majčinsko uho za probleme Hrvata s one strane Dunava i da je ova povelja znak toga sluha, a i neko jamstvo da će toga sluha za Hrvate u Bačkoj biti i dalje. Dodao bih još ovom prigodom kako upravo radimo na pripremi očevih sabranih djela. U tijeku je, recimo, posljednja trećina tog osebujnog posla, te za jedno godinu i nešto više očekujemo njihovu postavku gdje im je i konačno mjesto. Na sve fakultete i kulturne ustanove, u Hrvatskoj i izvan nje, koji su zainteresirani za problematiku vezanu uz život i djelovanje bačkih Hrvata«, izvjavio je za HR Ante Sekulić.

Među brojnom publikom bio je i doajen bačkih Hrvata u Zagrebu, publicist i umirovljeni diplomat Naco Zelić:

»Sve vrijeme sam plakao, a to su bile suze radosnice i zahvale za veliko priznanje doprinosa Ante Sekulića, ne samo našoj lokalnoj nego i općoj hrvatskoj kulturi, jer ono što je on dao tijekom svog žvota je jednostavno nemjerljivo. Knjige i brojni stručni radovi, njegov odnos i utjecaj na sve nas predstavljaju vječiti svjetionik naše kulturne baštine«.

M. D.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti