Najave događanja

NASLOVNICA

O poglavlju 23 i političkoj situaciji

17.03.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 726
Ministar Stier sastao se s predstavnicima Hrvata u Srbiji

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se 10. ožujka s predstavnicima Hrvata u Srbiji – predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem.
Sastanak je održan u okviru redovite suradnje i razmjene mišljenja na temu prava i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i skrbi Hrvatske za pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske.
»Riječ je o nastavku redovite komunikacije najviših predstavnika hrvatske zajednice iz Srbije s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Naime, ovaj susret posljedica je dogovora na sastanku s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom kojega smo kolega Bačić i ja imali 12. prosinca prošle godine u Zagrebu, na kojemu je uočena potreba za neposrednom i učestalijom međusobnom komunikacijom, što je sada i ostvareno«, rekao je Žigmanov.
U okviru sastanka s ministrom Stierom i njegovim suradnicima Slaven Bačić je upoznao ministra s tijekom europskih integracija Srbije, te stajalištima HNV-a u svezi s tim. Predsjednik Bačić je ukazao i na stanoviti broj izazova i problema kada je riječ o aktivnostima državnih tijela koja se odnose na ljudska i manjinska prava, to jest pregovaračko poglavlje 23, te iznio i aktivnosti na tome planu koje poduzima HNV, napose kada je riječ o monitoringu.
O političkoj situaciji i položaju Hrvata u Srbiji govorio je predsjednik DSHV-a, posebno iznijevši stajalište ove stranke o predstojećim izborima za predsjednika Srbije i o prijeporima koji su ga pratili. »Ministra Stiera sam upoznao i s najnovijim slučajevima kršenja ljudskih prava pripadnika hrvatske zajednice te politički motiviranim smjenama i otpuštanjima iz javne uprave zbog nacionalne pripadnosti«, kazao je Žigmanov.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glavne poruke

Poruke upućene manjinama od strane kandidata općenito gledano su bile sporadične i vrlo površne

Vijesti