Najave događanja

NASLOVNICA

Sliku vraćam bazi apstrakcije

17.03.2017 00:00, Rubrika: Razgovor, Broj: 726
Spartak Dulić, multimedijalni umjetnik iz Subotice

Za dva dana, odnosno 12. ožujka zatvara se izložba Slike 2008.-2016. subotičkog multimedijalnog umjetnika Spartaka Dulića u prestižnom Studiju Josip Račić Moderne galerije u Zagrebu. Time završava i hrvatska turneja ove izložbe, koju je prije Zagreba, mogla vidjeti publika u Splitu (Galerija likovnih umjetnosti Split) i Varaždinu (Galerijski centar Varaždin).  
Iako postavi nisu bili isti u ovim trima galerijama, okosnicu izložaba činila je ista serija slika velikih formata izvedenih kombiniranom tehnikom na platnu. Kako je zapisao kustos izložbe Branko Franceschi, Dulićevo slikarstvo snažnog kolorita jedinstven je spoj tradicije organičke apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma s estetikom i postupcima poniklim u suvremenom urbanom zidnom slikarstvu. »Njegove velike slike u osnovi predstavljaju svođenje prostornog kolaža na dvije dimenzije, pa ih umjetnik smatra izvedenicom kubističkog rješenja prikaza realnog prostora u dvodimenzionalnom slikarskom mediju«, navodi Franceschi.
Kako ste zadovoljni recepcijom vaših izložaba u Hrvatskoj? U medijskom smislu, o izložbama u Splitu i Varaždinu izvještavala je Hrvatska radio televizija, dali ste kraće intervjue za Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list…
Za gostovanje izložbe u Hrvatskoj najzaslužniji je njezin kustos Branko Franceschi, ujedno i ravnatelj Galerije likovne umjetnosti u Splitu, u kojoj je izložba prvo gostovala, kao i Galerijski centar Varaždin i Moderna galerija Zagreb. Za sredstva za ovaj projekt aplicirano je na natječaje Ministarstva kulture i Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ali projekt nije prošao. U svakom slučaju, zadovoljan sam reakcijama i stručne javnosti i kolega kao i medijskom popraćenošću izložaba. Napravljen je i katalog za izložbu, odnosno izložbe, što me također raduje jer u dosadašnjoj karijeri, koja traje od 1998., iako sam samostalno izlagao relativno često, moje izložbe nisu bile praćene takvom vrstom publikacije. Bila mi je potrebna reakcija, neka nova energija. Izložba u Zagrebu bi mogli donijeti i preokret u mojoj karijeri, ali o tome je još rano govoriti. 
Nakon ovoga, sve djeluje kao da sam u Hrvatskoj uspio izgraditi karijeru. U Hrvatskoj sam od ranije priznat kao perfomer; ušao sam u antologiju Kronotop hrvatskog performansa. S druge strane, u Srbiji, iako i tu izlažem, stvaram u sjeni ravnatelja i kustosa Galerije dr. Vinko Perčić.
Ovim ciklusom slika bavite se već skoro deset godina. Te je slike ranije imala prilike vidjeti i publika na izložbama u Srbiji. Kako gledate danas na te radove, je li se vaš odnos prema njima izmijenio?
Slike su nastavak mojega ranijeg umjetničkog rada, u njih sam implementirao iskustva iz performansa, prostornih intervencija i instalacija, ... U Hrvatskoj sam izložio petnaestak slika iz serije – formata 140X100 i 200X100 centimetara. Slike nastaju na podu, ja hodam oko njih, što ima i svoj performativni dio. To također zahtjeva i određene fizičke napore. Zanimljivo je vidjeti kada te slike u nekom novom prostoru počinju živjeti neki novi, drugačiji život. Godinama sam ih radio, puno vremena provodio s njima, te sam već u određenom smislu izgubio osjećaj jesam li na dobar način svladao u njima postavljeni problem. 
Kao umjetnik, poznati ste po multimedijalnosti. U kojem pravcu će se kretati vaše daljnje stvaralaštvo?
Mislim da ću se nastaviti baviti slikarstvom. Danas se slikarstvo dosta bazira na figuraciji, nove generacije slikara su odrasle na filmu, a ja sliku vraćam toj nekoj bazi apstrakcije. U biti ja i nisam školovan za klasičnog slikara, ja sam slikar-grafičar koji se već na fakultetu najmanje bavio slikarstvom. Izložba u zagrebačkoj Modernoj galeriji, koja je najvažnija galerija za slikarstvo u Hrvatskoj, mi je dodatni poticaj da se nastavim baviti ovom umjetničkom praksom. 
Ravnatelj ste i kustos Galerije dr. Vinko Perčić u Subotici. Što nas očekuje u ovogodišnjem programu galerije?
Trenutačno imamo stalni postav. S obzirom da nam je ovogodišnji proračun za programe, kojega dobivamo od Grada Subotice, 260.000 dinara, ove godine imat ćemo tri izložbe. Imat ćemo retrospektivnu izložbu beogradskog umjetnika Dragana Ilića u čijim radovima se spajaju umjetnost, znanost i tehnologija. To je pravac u suvremenoj umjetnosti koji sam promovirao na nekoliko prijašnjih izložaba u Galeriji dr. Vinko Perčić. 
Dvije ćemo izložbe realizirati u suradnji s amaterskim udrugama. U pitanju je selekcija radova s dosadašnjih umjetničkih kolonija Stipan Šabić i likovnih kolonija u Bačkom Dušanovcu. Radovi Stipana Šabića zastupljeni su u našoj zbirci, a kolonija u Dušanovu je zanimljiva jer se realizira u privatnom aranžmanu, i na njoj se mogu raditi i grafike, za koju postoji i tiskarski stroj. Biti ću selektor i kustos obje izložbe. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti