Najave događanja

NASLOVNICA

Sačuvana je stara škola

17.03.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 726

Uz glavni put koji vodi kroz Stari Žednik i danas se nalazi stara seoska školska zgrada, podignuta 1924. godine. Godina izgradnje je poznata, jer je davni upis još spremljen na objektu. Za razliku od mnogih, u međuvremenu porušenih školskih građevina iz davnih vremena, ova je ne samo sačuvana, nego i u procesu obnove zahvaljujući sadašnjim vlasnicima. Obnovljeni su krov i prozori, a u planu je i uređenje fasade. U ovoj zgradi se već dugo obavljaju poslovi zemljoradničke zadruge. Fotografija škole iz prošlih vremena prenijeta je iz knjige Ante Sekulića Selo na raskrižju putova.
Na nekoliko lokacija u selu đaci su pohađali nastavu sve do 1971. godine kada je nastala suvremena školska zgrada koja se koristi i danas. Svečano je otvorena 10. listopada 1971. godine. Ove školske godine ima 143 đaka u 8 odjela.
Zahvaljujući detaljnom opisu subotičkih institucija u publikaciji inženjera Koste Petrovića, šefa gradskog građevinskog odjela, izdanoj 1928. godine za »službenu uporabu gradske uprave«, kako je naznačeno na prvim stranicama, i danas raspolažemo podatkom o tadašnjem broju školskih objekata u okolici grada. Bilo ih je 57! Primjerice, po četiri u Donjem Verušiću, Donjem Tavankutu, Gornjem Tavankutu... Popis je poduži. Na teritoriju Žednika navedena su četiri školska objekta.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti