Najave događanja

NASLOVNICA

Sačuvana je stara škola

17.03.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 726

Uz glavni put koji vodi kroz Stari Žednik i danas se nalazi stara seoska školska zgrada, podignuta 1924. godine. Godina izgradnje je poznata, jer je davni upis još spremljen na objektu. Za razliku od mnogih, u međuvremenu porušenih školskih građevina iz davnih vremena, ova je ne samo sačuvana, nego i u procesu obnove zahvaljujući sadašnjim vlasnicima. Obnovljeni su krov i prozori, a u planu je i uređenje fasade. U ovoj zgradi se već dugo obavljaju poslovi zemljoradničke zadruge. Fotografija škole iz prošlih vremena prenijeta je iz knjige Ante Sekulića Selo na raskrižju putova.
Na nekoliko lokacija u selu đaci su pohađali nastavu sve do 1971. godine kada je nastala suvremena školska zgrada koja se koristi i danas. Svečano je otvorena 10. listopada 1971. godine. Ove školske godine ima 143 đaka u 8 odjela.
Zahvaljujući detaljnom opisu subotičkih institucija u publikaciji inženjera Koste Petrovića, šefa gradskog građevinskog odjela, izdanoj 1928. godine za »službenu uporabu gradske uprave«, kako je naznačeno na prvim stranicama, i danas raspolažemo podatkom o tadašnjem broju školskih objekata u okolici grada. Bilo ih je 57! Primjerice, po četiri u Donjem Verušiću, Donjem Tavankutu, Gornjem Tavankutu... Popis je poduži. Na teritoriju Žednika navedena su četiri školska objekta.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti