Najave događanja

NASLOVNICA

Ekskurzije u Hrvatskoj

17.03.2017 00:00, Rubrika: Tema, Broj: 726
Roditeljski sastanak u HNV-u

U susret predstojećim ekskurzijama u Hrvatsku za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku organizirana su dva roditeljska sastanka u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u ponedjeljak, 13. ožujka. 
 
Maturalna ekskurzija
 
Među putovanjima za djecu i njihove obitelji u Hrvatsku koje organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i Udruga Naša djeca od ove školske godine uvrstit će se i maturalna ekskurzija za učenike osmih razreda, koja će, kako navode iz HNV-a, biti i svake naredne godine. 
»Inicijativa za ovu maturalnu ekskurziju se javila prošle godine kada sam sudjelovala na susretu ravnatelja škola na Braču. Tom prigodom su se ravnatelji dogovorili da će našoj djeci omogućiti ekskurziju u Hrvatskoj u trajanju od tjedan dana. Ovaj dar, odnosno pomoć, koju su nam pružile hrvatske škole osmišljen je tako da djeca obiđu u nekoliko dana Hrvatsku od sjevera do juga.  Mjesta koja će maturanti posjetiti su Zagreb, Nacionalni park Plitvička jezera i Split«, pojašnjava Jasna Vojnić. 
Vojnić je na roditeljskom sastanku predstavila i plan i program maturalne ekskurzije: Polazak je 18. travnja iz Subotice. Prva dva noćenja će biti u učeničkom domu u Zagrebu. U glavnom gradu Hrvatske maturanti će imati osiguranog stručnog vodiča za turistički obilazak grada i odlazak u kazalište. Sljedeće noćenje će biti u učeničkom domu u mjestu pokraj Nacionalnog parka Plitvička jezera, Korenici. Za obilazak Plitvičkih jezera planiran je cijeli dan. Četvrtog dana putovanja planiran je odlazak u Split, gdje će maturanti također imati osiguranog turističkog vodiča i kulturni sadržaj koji je još u izradi, te spavanje u učeničkom domu. Povratak u Suboticu planiran je 22. travnja u večernjim satima. 
Za ovu maturalnu ekskurziju osiguran je jedan autobus, te Vojnić poziva maturante osnovnih škola da se što prije izjasne tko će ići, kako bi znali imali li, i koliko, mjesta i za maturante srednjih škola. 
 
GPS
 
Osim za maturalnu ekskurziju osnovnoškolaca, Vojnić se sastala i s roditeljima učenika hrvatskih odjela sedmih razreda osnovnih škola i trećih razreda srednjih škola. Ovom prigodom predstavila je program profesionalne orijentacije u Benkovcu koji je prvi put bio realiziran prošle godine, a planiran je također i za kolovoz ove godine.
»Program profesionalne orijentacije smo prvi put osmislili prošle godine zato što smo vidjeli da djeca ne posvećuju dovoljno vremena promišljanju o svom profesionalnom putu, te da nemaju dovoljno informacija o mogućnostima. Smatramo da je najbolje iskoristiti ljeto prije završnog ispita da djeca počnu razmišljati na tu temu. Također, nakon završenih studija mali broj djece nađe svoje mjesto u zajednici te ovim programom želimo to ispraviti. Želimo im ukazati na to koliko je svatko od njih ponaosob bitan tako što ćemo otkriti njihove talente i da tada zajedno promišljamo koje bi to mjesto bilo. Cilj ove profesionalne orijentacije je iniciranje razmišljanja kod učenika – da vide koje su njihove sposobnosti i interesi, da upoznaju koje su im mogućnosti izbora i u Srbiji i u Hrvatskoj u svezi obrazovanja, da promišljaju na temu osobnog doprinosa zajednici, ali i da upoznaju matičnu domovinu«, govorila je Vojnić o programu koji se službeno zove »GPS – Gdje poći sutra«, a traje deset dana. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti