Najave događanja

NASLOVNICA

Općina Nijemci, primjer dobre prakse

17.03.2017 00:00, Rubrika: Širom Vojvodine, Broj: 726
Prekogranični projekt područja Srijema (Drina – Sava regije)

Okrugli stol na temu »Jačanje turističkog prometa u lokalnim sredinama« u okviru projekta Osmomartovska daroteka 2017. kao i prvi susret sudionika Umrežavanja dionika na području Lokalne akcijske grupe prekograničnog područja Srijema (Drina – Sava regije) održani su u Gradskoj kući u Srijemskoj Mitrovici 7. ožujka. 
Obe aktivnosti dio su jednog većeg projekta pod nazivom Potpora regionalnoj suradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja zapadnog Balkana u procesu približavanja europskim integracijama podržanog od Stalne radne grupe za regionalni razvoj (SWG). Nositelj tog projekta je LAG (Lokalna akcijska grupa) Bosutski niz iz Nijemaca, a partner na projektu je LAG Srem i Ruralni centar Sova iz Srijemske Mitrovice. Vrijednost projekta je 1.587.000 eura, udio donatora iznosi 1.400.000 eura, a aktivnosti koje su predviđene u okviru njega, usmjerene su k međusobnim posjetima sudionika koje će rezultirati umrežavanjem dionika i organiziranjem B2B sastanaka zainteresiranih poljoprivrednih gospodarstava s područja regije Drina – Sava.
 
Zajedno do sredstava iz europskih fondova
 
Sastanak u Srijemskoj Mitrovici je prvi u nizu predviđenih i usmjerenih na umrežavanje sudionika iz Srbije i Hrvatske: 
»Ovdje je riječ o turističkom i poljoprivrednom sektoru gdje se nastojimo umrežiti i samim tim raširiti svoje mogućnosti rada. LAG Bosutski niz postoji dugi niz godina i riječ je o dugom periodu rada kako bismo uspjeli povući što veći iznos sredstava iz europskih fondova. Trenutno smo dostigli vrhunac u ovom periodu, jer smo privukli sredstva u iznosu od 9 milijuna eura koje ćemo podijeliti unutar LAG-a. Suradnja sa Srijemom je jako dobra i ovo je dobar početak koji će nam otvoriti put ka fondovima EU. Sa Srbijom i BiH naša županija ima veliki broj prekograničnih projekata i na polju civilne zaštite ali i drugih i očekujemo da ćemo zajednički proći i na dodatnim natječajima«, istakla je u ime LAG-a Bosutski niz Petra Draganić. 
Osim okruglog stola istog dana održana je manifestacija Osmomartovska daroteka 2017., koja je bila izložbeno-prodajnog karaktera i u okviru koje su svoje proizvode izložili kako sudionici iz Srijema u Srbiji, tako i iz Srijema u Hrvatskoj: 
»Mi organiziramo Osmomartovsku daroteku koja je već postala tradicija u našem gradu, a u okviru koje smo organizirali i još neke dodatne aktivnosti. Ova manifestacija je podržana i od lokalne grupe za regionalni i ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi i cijeli projekt na koji smo mi konkurirali je u okviru jednog šireg projekta koji je potpora regionalnoj suradnji. Ovo je ujedno prilika da nam naši prijatelji iz Nijemaca kažu svoja iskustva iz oblasti turizma«, rekao je Marko Nikšić u ime organizatora Claster Sveti Dimitrije iz Srijemske Mitrovice.
 
Primjer dobre prakse
 
Općina Nijemci je do sada za razvoj turizma iz europskih fondova uspjela privući preko 6 milijuna eura. Ova pogranična mala općina za kratko vrijeme postala je jedna od omiljenih turističkih destinacija. Na skupu u Srijemskoj Mitrovici predstavljena je kao jedan od primjera dobre prakse: »Mi smo ovdje došli predstaviti kako se razvio turizam u jednoj maloj općini u Hrvatskoj. Željeli smo biti zajednička poveznica s ljudima koji će se sutra baviti turizmom. Za to kratko vrijeme uspjeli smo privući veliki iznos sredstava iz europskih fondova, a sve zahvaljujući ljudima koji su na vrijeme počeli pisati projekte EU za koje smo na vrijeme aplicirali. Zbog svih naših referenci uspjeli smo odraditi nekoliko projekata. Jedan od prvih bio je E.R.S.P.A. kojim smo položili dobar ispit. Dobili smo izletnički brod s partnerima iz Italije. Drugi projekt smo ostvarili s partnerima iz BiH, a treći je bio Centar za promatranje ptica gdje smo išli direktno bez partnera i uspjeli privući 1.222.000 eura. Taj projekt ćemo prezentirati u Srijemskoj Mitrovici. Naš cilj je da ovdje razmijenimo iskustva, dogovorimo se kako obogatiti naše turističke destinacije, povezati obiteljska gospodarstva, jer upravo oni čine dionike koji će se baviti turizmom i da shvate, da jedno drugom nisu konkurencija nego su potpuno u tom lancu bavljenja turizmom«, rekao je direktor Turističke zajednice općine Nijemci Martin Lužanović. 
Ovaj projekt podržan je i od Turističke organizacije Grada Srijemska Mitrovica: 
»Ako bismo ovako djelovali i ubuduće, rezultati ne bi izostali. U svakom slučaju bi se pokazao porast turista i u našem gradu, a na nama je da zajedno uradimo sve kako bismo im pokazali našu široku i bogatu turističku ponudu«, istakla je ravnateljica Turističke organizacije Svetlana Sabo.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti