Najave događanja

NASLOVNICA

Nesto Kopunović Netoj

17.03.2017 00:00, Rubrika: Priča o fotografiji, Broj: 726

Prvi nogometni klub na svejugoslavenskim prostorima NK Bačka iz Subotice osnovan je danas već solidno davne 1901. godine, a svoje najglasovitije dane doživljavao je i proživljavao u prvim desetljećima svoga postojanja. Mnogo je dobrih nogometaša nosilo crveno-bijelu majicu s bačkinim grbom, ali zasigurno najveći igrački talent posjedovao je Nesto Kopunović od milja poznatiji kao Netoj. Iako od mnogih (posve neopravdano) zaboravljen, ova priča je još jedan pokušaj i apel da se njegov sportski doprinos ne zaboravi.
 
Talent bez premca
 
Netoj je rođen 1911. godine u Subotici, u dijelu grada znanom kao Vučidol, i od najranijeg djetinjstva počeo je naganjati krpenjaču, jedinu loptu za koju su tadašnja djeca mogli znati. Mali i sitan, svoj tjelesni nedostatak je nadomješćavao izuzetnom brzinom i tehnikom, a njegov talent ubrzo je prepoznat od prvih nogometnih skauta tadašnjeg vremena i 1925. godine je postao član omladinske momčadi Bačke u kojoj je proveo sljedećih šesnaest godina sve do svog igračkog oproštaja 1941. godine. Do 1927. godine igrao je za omladince, a iste godine je postao članom pričuvne momčadi. Za prvu momčad Bačke zaigrao je 1929. godine protiv ŽAK-a u Bačkoj Topoli, a na svom debiju zabio je tri gola u uvjerljivoj pobjedi od 6:0. I od tog susreta započinje nevjerojatna nogometna bajka o najvećem talentu koji je stasao na travnjaku pokraj Somborske kapije.
 
Nogometna kvaliteta
 
Opće je poznato kako su mnogi Bačkini drukeri na utakmice svog voljenog kluba dolazili ponajviše i zbog divljenja prema Netojevom nogometnom talentu. A imali su i zbog čega.
Jer Netoj je gotovo na svakoj utakmici postigao gol ili imao asistenciju svojim suigračima, a nije bila rijetkost da pogodi protivničku mrežu izravnim šutom iz kornera. Zahvaljujući brzini, često je probijao stranu i upućivao precizne centaršuteve na koje je trebalo samo postaviti glavu i postići pogodak. Vrhunska tehnika koju je posjedovao omogućavala mu je sigurnost kod izvođenja slobodnih udaraca i penala, pa dileme nije bilo kada bi ih suci dosuđivali u korist Bačke. Također, što je još jedna kvalitetna neobičnost vezana uz ovog vrhunskog nogometaša, unatoč omanjem rastu Netoj je često znao i glavom zabijati golove. Riječju, bio je apsolutno svestran i nogometni sveznadar. 
Nažalost, opće političke prilike vremena u kome je živio i igrao, pod izlikom upravo niskog rasta i tjelesne slabosti, onemogućile su ga u nastupu za tadašnju državnu reprezentaciju i mogućnost prikazivanja talenta na velikoj međunarodnoj sceni. Igrali su pojedini Bačkini igrači za pojedine reprezentativne selekcije (Čiča Kujundžić i dr.), ali Netojev talent je bio nešto posve drugo.
 
Prerana smrt
 
Nesto Kopunović Netoj je bio zaposlenik u Gradskoj upravi Subotice u kojoj je glavni arhivar bio Martin Horvacki, jedan od osnivača NK Bačka, pa nije bilo nikakvih problema kada bi trebao zbog treninga ili utakmice izostati s posla. Njegov nogometni talent bio je za Grad Suboticu mnogo važniji od službeničkog posla. Nažalost, slabije zdravlje od kojeg je Netoj patio uzelo je danak već u 31. godini njegovog života i Nesto Kopunović je otišao u legendu 1942. godine.
Danas, 75 godina kasnije, na svojevrsni mali jubilej godišnjice od njegove prerane smrti, lijepo bi bilo da se na stadionu NK Bačke postavi njegova bista ili barem spomen ploča, u spomen na najvećeg Bačkinog nogometnog talenta.
Netojev nogomet je to zasigurno zaslužio!
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti