Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

21.04.2017 00:00, Rubrika: Aktualno vijesti, Broj: 731

TWINING projekt
Programsko planiranje aktivnosti nacionalnih vijeća
 
 
U okviru jedne od aktivnosti AP Vojvodine za ostvarivanje prava nacionalnih manjina nedavno je u Beogradu održan tečaj u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a u sklopu TWINING projekta.
»Tema ovog tečaja bila je Obuka o kapacitetima za rukovođenje i financijsko izvještavanje u cilju podizanja kapaciteta nacionalnih vijeća na planu financijskog izvještavanja. Bio je to četvrti susret predstavnika nacionalnih vijeća na ovu temu, a dio je ukupnih nastojanja Kancelarije i nacionalnih vijeća da se s linijskog prijeđe na programsko planiranje aktivnosti vijeća«, kaže predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, sudionik ovog tečaja.
Radi podsjećanja, HNV je na sjednici održanoj 31. ožujka ove godine usvojilo financijski plan kojim se predviđaju i programske aktivnosti. Suština programskog planiranja je u praćenju efekata utroška sredstava u funkciji postizanja zacrtanih ciljeva.
»Na tečaju smo imali prigodu čuti informacije o osnovnim principima financijskog upravljanja neprofitnim organizacijama, kao i slovenski primjer dobre prakse. U Sloveniji su priznate samo talijanska i mađarska nacionalna manjina, dok su Romi u statusu ‘zajednice’. Tako smo ovom prigodom čuli kako je posve prihvatljivo da indikator uspješnosti ostvarivanja neke programske aktivnosti ostane nepromijenjen, kada ne dolazi do uvećanja, unatoč višegodišnjem ulaganju znatnih financijskih sredstava. Ova saznanja, temeljena na primjerima dobre prakse, nastojat ćemo primijeniti u radu HNV-a u narednom razdoblju«, kaže Darko Sarić Lukendić.  
Z. S.
 
 
Materinji jezik jedini izborni predmet
 
 
Prijedlog nastavnog plana za 5. i 6. razred osnovnih škola Ministarstva onrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja usvojen je prošloga tjedna na sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta, koja je održana je u Beogradu.
 
»Ovim se prijedlogom, kao obvezni predmet, uvodi informatika, a ukidaju svi izborni predmeti, osim predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture. Na ovaj je način prekinut konkurentski odnos između predmeta informatika i predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture, koji je postojao prethodnih godina. Ovo je važan korak u pravcu afirmiranja nastave na jezicima nacionalnih manjina«, kaže predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, koji je prisustvovao sjednici.
Interesantna je i odluka donijeta na sjednici prema kojoj će se učenici koji upisuju peti razred osnovne škole u rujnu ove godine u nastavi na srpskom jeziku moći opredijeliti za izučavanje predmeta materinji jezik s elementima nacionalne kulture na jednom od 14 jezika nacionalnih manjina.
»Na sjednici je usvojen i prijedlog članice NPS-a u ime Koordinacije nacionalnih vijeća Minerve Trajlović, kojim se daje pravo da izborni predmet materinji jezik s elementima nacionalne kulture izučavaju svi učenici koji osnovnu školu pohađaju na srpskom jeziku. Ova odluka će utjecati na povećanje učenika u nastavi tog izbornog predmeta«, kaže Darko Sarić Lukendić.
Z. S.
 
Prosvjedi se nastavljaju
 
 
»Prosvjed protiv diktature« nastavlja se nakon blagdana na ulicama mnogih gradova u Srbiji. Tijekom vikenda se okupio znatno manji broj ljudi nego inače, ali su prosvjedi od utorka nastavljeni. Zahtjevi su ostali isti, a najavljuju se i radikalnije promjene samog prosvjeda. Realnost je da, za sada, prosvjed ostaje u pozadinskoj medijskoj priči, odnosno da političari ne daju reakciju kakvu prosvjednici očekuju. Nezadovoljni građani taj potez političara tumače kao ignoriranje onoga što se na ulicama događa. Stoga najavljuju blokade mostova, prometnica i drugih bitnih gradskih objekata, smatrajući kako bi i mediji i političari morali odreagirati na odgovarajući način.
D.  M.
 
O Hrvatima u Srbiji u Hrvatskom saboru
 
 
Tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom »Hrvatska manjina u Srbiji: položaj i perspektive«, održana je jučer, 20. travnja, u Hrvatskom saboru. Kako je najavljeno u pozivnici za sjednicu, u uvodnom dijelu predviđeno je obraćanje predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića u ime hrvatske manjine u Srbiji, a na sjednici je najavljeno i obraćanje predsjednice ili predstavnika Ureda predsjednice Hrvatske, ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, te sudjelovanje članova Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjednika i potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove.
H. R. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti