Najave događanja

NASLOVNICA

Žednička ambulanta starija od stoljeća

21.04.2017 00:00, Rubrika: Subotica iz istog kuta, Broj: 731

Pokušaji opisa povijesti Starog Žednika, nastalog na raskrižju putova Subotica – Petrovaradin i Čantavir – Bajmok, učinjeni su 1982. i 1983. godine. Mada tadašnji trud nije rezultirao knjigom, ipak je na dvadesetak stranica ostao zapis o bitnim podacima za kroniku ovog lijepog sela na 17 kilometara od Subotice. Istraživanje o staroj lokaciji sela, koje se u dalekoj prošlosti nalazilo još dalje, zapadno od Starog Žednika, na istočnoj strani doline Krivaje, ni do danas nije pokrenuto, mada kroničari i desetljećima ranije spominju ostatke ruševina crkve, pa i tragove naselja iz brončanog i sarmatskog razdoblja (László Szekeres: »Toponimi Subotice i njene okoline«, 1975).
U žedničkom zapisu prije tri i pol desetljeća (autori nisu navedeni), nekoliko je bitnih podataka o starim građevinama koje i danas postoje u selu. Jedna od njih je zdravstvena stanica na istom mjestu od izgradnje 1906. do danas. Zgrada je podignuta namjenski, za stan i ordinaciju liječnika, a financirao ju je grad Subotica. Prema istim podacima, ovdje je liječnik službeno postavljen i imenovan 1. siječnja 1907. godine, te je ova 2017. jubilarna – 110 godina od postojanja zdravstvene institucije u Starom Žedniku. Bilo je i boljih vremena: u usponu razvitka sela tu je bila stomatološka, ​​pedijatrijska, zaštita žena i djelatnost opće medicine, koja je jedina još ostala. U selu postoji i ljekarna.
Stara fotografija preuzeta je iz knjige Ante Sekulića »Selo na raskrižju putova«.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti