Najave događanja

NASLOVNICA

Drugo lice migranata

21.04.2017 00:00, Rubrika: Širom Vojvodine, Broj: 731
Obiteljska kuća kao skrovište na putu do granice

Blago Bašić, Bezdanac je koji desetljećima živi u Somboru. Obiteljsku kuću u Bezdanu, u Rodinoj ulici nije prodao, ali već dugo kuća je prazna. U njoj nitko ne živi, a Blago je povremeno obilazi. Kuća je na prodaju, ali kako to obično biva s obiteljskim kućama, Blago se nada da  kupac neće još skoro naići. Nije Blago u svoju kuću u Bezdanu svraćao nekoliko mjeseci. Kaže, bio je još prije velikog vala zahlađenja s početka ove godine. Nekoliko toplih dana u nizu i malo predaha u poslu nagnali su Blaga da dođe do Bezdana, obiđe svoju kuću i malo uredi prostrano dvorište. Ni slutio nije što će zateći. A zatekao je obijenu kuću i vidljive tragove da je netko u njoj boravio, noćio i iza sebe ostavio ne samo nered već i štetu koju će vlasnik kuće morati danima sanirati i platiti. 
 
Nezvani gosti
 
Već letimičan pogled bio je dovoljan da Blago zaključi da su u njegovoj kući bili migranti.  
»Prvo na što sam naišao je kvarcna peć u koju je ložena vatra. Tu pored je lamperija i malo je falilo da se to ne upali, a onda bi cijela kuća izgorjela. U sobi u kojoj je bio jedan ležaj nagorjele su letve, neka odjeća koja je ostala iza njih, boce, vidljivi tragovi da je neko tu bio i noćio najmanje jednu noć. Na jedan od prozora s ulice stavili su drvene letve kako nitko s ulice ne bi primijetio da su unutra«, priča nam Blago dok zajedno obilazimo njegovu obiteljsku kuću u Bezdanu. 
No, neugodnim iznenađenjima tu nije bio kraj. Kada je pokušao otvoriti vodu, u šahti vidio je da voda curi kod sata, jer je pukla cijev. I ne samo tu već i u kupaoni, na sve strane. Usprkos tome što je kao vrstan vodoinstalater pred zimu zatvorio vodu da ne bi došlo do smrzavanja. 
»Kada sam otvorio ventil, vidio sam da je sat pukao, voda je curila u šahtu, u kupaoni iz zidova i odmah mi je bilo jasno da su puštali vodu i da se kasnije ona smrzla u cijevima«, priča Blago i pokazuje nam zadnji dio kuće, ulaz iz dvorišta, gdje su vrata obijena i gdje su nepoželjni posjetitelji ušli u kuću. 
Blago dileme nema: bili su to migraniti, kojima je njegova kuća poslužila kao mjesto predaha na putu ka mađarskoj granici. 
»Raspitivao sam se u susjedstvu. Viđeni su migranti tu pored moje kuće, ali nitko ih nije vidio u momentu dok su ulazili u kuću ili dvorište. Jedna od susjeda ih je dva dana za redom vidjela u blizini moje kuće. Sigurno da su bili obazrivi i da su ulazili pod okriljem noći. Sumnjam da oni nisu tek tako upali u moju kuću, već su imali nekoga tko ih je doveo ovamo, pokazao im koja je kuća prazna. Vidi se da je kuća zapuštena, ali sigurno da sami nisu mogli biti potpuno sigurni da u njoj nitko ne živi. Ali, s obzirom na to da su ušli iz dvorišne strane koja nije vidljiva s ulice, za mene je jasan znak da im je netko pomogao. Netko ih je doveo, uzeo novac za to i ostavio ih ovdje«, kaže Blago. 
 
Tko je kriv?
 
Policiju je pozvao odmah, izašli su na uviđaj, ali još uvijek zapisnik nije dobio. Od zapisnika odustati neće,  konzultirat će i odvjetnika ima li mogućnosti za tužbu. Kaže, tužio bi državu, koja je po njemu krivac što se migranti slobodno kreću, upadaju u kuće. 
»Pored moje kuće je kuća u kojoj sam živi jedan star čovjek. Što bi bilo da su umjesto u ovu moju praznu kuću ušli u kuću u kojoj bi zatekli tog starog čovjeka? I tko bi bio kriv da se bilo što dogodilo?«, nemoćno širi ruke Blago.  
A da migranata  ima u okolici Bezdana uvjerili smo se i sami, jer smo na putu Sombor – Bezdan susreli grupu njih. A sličnih problema s obijanjem praznih kuća u selu i vikendica na Bajskom kanalu imali su i imaju i mještani Berega. Toliko su bili ogorčeni da su početkom prošlog mjeseca sazvali zbor građana kako bi od policije zatražili da poduzme nešto, jer su sa strepnjom i strahom odlazili do svojih vikendica, strahujući koga će i što tamo zateći. Događalo se da ih u jednoj vikendici bude i po 10-15, da su položene sve zalihe drva i ne samo to već i sve drugo što može da gori, a vatra je paljena u pećnicama šporeta na drva. Slučajno ili ne, baš u vrijeme održavanja zbora u Beregu, policija je uhapsila jednog od krijumčara koji je u vikendicama kraj sela zatečen s migrantima. 
Migranti se mogu vidjeti i u blizini vikend naselja kraj Bezdana. Ljudi koji tamo borave kažu da čamcima pokušavaju prijeći Dunav i domoći se susjedne Hrvatske. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti