Najave događanja

NASLOVNICA

Čišćenje

21.04.2017 00:00, Rubrika: Tjedan u Bačkoj, Broj: 731

Podsjetila je baš u preduskrsno vrijeme lokalna somborska vlast ovdašnje građane na obvezu da se kao vlasnici ili korisnici obiteljskih stambenih zgrada ili poslovnih prostora imaju obvezu starati o čišćenju javne površine oko zgrada i ispred dvorišnih ograda. I još pojašnjavaju da čišćenje javnih površina oko zgrada i dvorišta znači redovito čišćenje, košenje trave i sakupljanja nanijetog otpada. I još pojašnjavaju da sve to crno na bijelo piše u Odluci o uređenju grada. Svi oni koji se toga ne pridržavaju bit će kažnjeni. Novčano dakako. Do zatvora još nismo došli. Do zatvora još nismo, ali dokle smo to stigli kada nas moraju upozoravati da je čišćenje ispred vlastitog praga obveza i još prijetiti novčanim kaznama? I sve to u jednom gradu koji se diči time što je prije 268 godina postao slobodni kraljevski grad, gradu koji je nekada bio sjedište jedne od najvećih ugarskih županija, gradu gdje su oni nekadašnji Somborci držali do reda, pa i onog ispred svojih kuća. Ti negdašnji Somborci sigurno bi se postidjeli ovih sadašnjih Somboraca koji nisu u stanju počistiti ni ispred svoje kuće, sadašnjih Somboraca koji će bez srama i zazora vreću sa smećem donijeti susjedu na vrata, sadašnjih Somboraca kojima ne smeta i korov ispred vlastitih prozora, sadašnjih Somboraca koji su malo nalik onim nekadašnjim, koji bi, u najmanju ruku, pocrvenjeli od srama da ih netko na ovakav način (mora) podsjećati na nešto što bi se trebalo podrazumijevati. Gdje je, kada i zašto prekinuta ta nit gospodskog Sombora. Sombora u kome se podrazumijevalo da će susjed susjedu zaželjeti dobro jutro, mlađi se prvi starijima javiti? Gdje je prekinuta ta nit gospodskog Sombora u kome je sramota bilo ostaviti neočišćeni snijeg ispred kuće, nepometenu ulicu, pa makar bila i ljetna žega? Sombor u kome je mnogo toga što danas neke svrstava u ugledne građane bilo sramota? Gdje je nestao taj Sombor? Pitam. Vrištim, jer hoću da mi se vrati taj i takav Sombor. 
Znam, reći će neki od vas »što sada tu kukaš nad jednom neočišćenom ulicom, jednom vrećom smeća pred nečijom tuđom kapijom, jednom nepojedenom dječjom užinom koja je završila, umjesto u korpi za smeće, na nečijem travnjaku?« Je li to najveći problem koji Sombor ima? Ovamo slonovi prolaze, a ti se pitaš gdje je onaj nekadašnji gospodski Sombor. Možeš misliti: gospodski Sombor. Možda ste i u pravu, ali što reče narodna izreka: uvijek se prvo čisti iz vlastitog dvorišta (i oko njega). Ovoga puta i doslovno. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti