Najave događanja

NASLOVNICA

Presudilo iskustvo oženjenih

21.04.2017 00:00, Rubrika: Širom Vojvodine, Broj: 731
Tradicionalna nogometna utakmica oženjenih protiv neoženjenih u Rumi

Nogometno igralište NK Jedinstvo u Rumi i ove godine bilo je mjesto okupljanja članova HKPD-a Matija Gubec na tradicionalnoj nogometnoj utakmici oženjenih i neoženjenih. Tradicija održavanja nogometne utakmice oženjenih i neoženjenih u ovoj udruzi stara je koliko i samo Društvo, preko 100 godina. Kako se tradicija ne bi prekinula, i ove godine (14. travnja) stariji i mlađi članovi udruge ponovno su odmjerili snage na nogometnom terenu. Odigravanje ove utakmice u Rumi uvijek se prakticira u vrijeme uskrsnih blagdana, a dosadašnja praksa je pokazala, iako rezultat ni ovog puta nije bio u prvom planu, da su u većini dosadašnjih utakmica oženjeni uvijek bili bolji i uspješniji, što pripisuju svom višegodišnjem iskustvu. 
 
Njegovanje lijepe tradicije
 
Pored velikog broja aktivnosti koji Rumljani tijekom godine imaju u okviru rada udruge, ova utakmica za njih je od velikog značaja: 
»Ona je za rad naše udruge iznimno važna. To je ujedno prilika i da se ponovno okupimo, da se družimo i da se mlađi članovi naše udruge animiraju kroz sport i zabavu. Drago mi je što mogu istaknuti da je ovaj događaj posljednjih godina i lijepo medijski ispraćen«, kaže tajnik HKPD-a Matija Gubec Nikola Jurca: »Na utakmici se uvijek okupe najstariji i najmlađi članovi naše udruge i tu se može vidjeti presjek generacija tako da se i kroz manifestaciju ovakvog tipa može vidjeti koliko naše Društvo dugo traje i opstaje. Na terenu možemo vidjeti i naše članove koji ovu utakmicu redovito igraju 20, pa i 30 godina. Lijepo je da se ta tradicija nastavlja i prenosi na mlađe. Nekada imamo veći, a nekada manji broj prijavljenih, ali svake godine uspijevamo ih okupiti i organizirati utakmicu.«
Rezultat u drugom planu
 
Na nogometnom terenu ove godine nadmetali su se igrači dobi od 18 do 60 godina. Iako je rezultat bio u drugom planu, oženjeni igrači su i ovoga puta odnijeli pobjedu rezultatom 5:2. Kako kažu, svoje pobjede, kako toga dana tako i prethodnih godina, pripisuju dugogodišnjem iskustvu u igranju nogometa: 
»Dosadašnji rezultati govore da je oko 80 posto utakmica bilo u korist oženjenih. Mi smo i danas pobijedili, ali to nije najvažnije. Važno je da smo se okupili u ovako lijepom broju, jer to je naša tradicija. Okupljamo se na Veliki petak, družimo se, rekreiramo, a nakon utakmice slijedi treće poluvrijeme koje nam je najvažnije. Tu se družimo, razgovaramo i pravimo šale na račun gubitnika, neoženjenih«, kaže jedan od starijih igrača Miroslav Galar. 
Lijepo vrijeme ali i želja za nastavljanjem lijepe tradicije bila je razlogom i velikog odziva kako igrača, tako i publike. Zadovoljstvo je bilo veće, jer se ove godine okupio i daleko veći broj mladih u odnosu na prošle godine. 
»Uspjeli smo sačuvati ovu našu lijepu tradiciju i drago mi je da ju prihvaćaju i mladi. Drago mi je što ih ove godine vidim ovdje u velikom broju i što se rado okupljaju na ovakvim manifestacijama«, kaže voditelj sportskog odjela Pavle Mišak, te ističe: »koliko nam rezultat nije važan, toliko i jeste, zbog trećeg poluvremena. Jer tek tada slijedi druženje i onima koji su izgubili baš neće biti ugodno za večerom. Ovoga puta to će biti mladi, neoženjeni. Ali sve je to samo šala. I oni će vremenom steći iskustvo i biti jednog dana bolji od nas.«
 
Afirmacija mladih
 
No, osim druženja što je i bit ovakvih sportskih susreta, cilj je i afirmacija mladih u sportu. Pokazalo se da se cilj i ostvario, jer je ove godine mladih na sportskom terenu bilo znatno više: 
»U našoj obitelji ima tri brata i mi redovito sudjelujemo na ovom sportskom druženju. Dvojica igraju u timu oženjenih, a jedan u timu neoženjenih. To je vrlo zanimljivo, a i kod drugih se ta situacija iz godine u godinu mijenja. Kod mene u obitelji se tradicija sudjelovanja na ovoj utakmici njeguje godinama, pa je sasvim prirodno bilo da se uključimo i mi, moja braća i ja.«, kaže jedan od najmlađih sudionika Ivan Škrobot.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti