Najave događanja

NASLOVNICA

Izazov najvišeg vrha

21.04.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 731

Lako je gradovima i destinacijama koji se fino ugnijezde, pa svi putovi vode do njih, ali postoje i ona mesta koja su namještena sasvim drugačije, a jedno od takvih je sigurno Vršac – tako blizu, a tako daleko. Ali, onda u priču o Vršcu dođu Vršačke planine i tu daljina puta zašuti nad prirodom. 
Vršačke planine su planinski masiv dužine 19 kilometara, koji se prostire nad ravnicom jugoistočnog Banata. Počinju neposredno iznad grada i do njih je veoma lako doći prateći jasno naznačeni putokaz. Prostiru se na površini od 170 četvornih kilometra, od kojih se u Srbiji nalazi 122, a u Rumunjskoj 48. 
 
Daždevnjak u publici
 
Poznate po raznovrsnoj flori i blagotvornoj klimi, Vršačke planine pogoduju svim vrstama odmora i rekreacije. Uređene pešačke staze prolaze kroz živopisni šumski ambijent. Šećući možete uživati u aromatičnim mirisima raslinja, ljeti u beskraju zelenila, a zimi u idiličnim snježnim pejzažima. Vršačke planine za svakog skrivaju radost susretanja, pa će se djeca posebno obradovati daždevnjaku koji odvažno stoji uz košarkaški teren planinarskog doma, dame zvončićima, orhidejama, židovskim dukatima, a odvažniji članovi će imati priliku udovoljiti adrenalinskim potrebama pa se upustiti u paraglajding avanture, slobodna penjanja, orijentacijsko trčanje ili prosto preuzeti ulogu vodiča. 
 
Kad priroda gosti
 
Bujna vegetacija, ugodna mikroklima i dovoljna nadmorska visina veoma povoljno utječu na ljudski organizam. Dječje odmaralište Crvenog križa, brojni restorani, vikendice i planinarski dom pružit će vam odgovarajući i dosta povoljan smještaj. Naravno, priroda je jedini komfor koji je potreban, a srndaći, kune, orlovi, divlje svinje, jazavci, sokoli, lipa, hrast, bagrem i ostala družina će se postarati da u tom komforu i uživate.
Među planinarima dobro je poznata Vršačka transverzala, dugačka 39 kilometara, s 8 kontrolnih točaka, a izbor rute za šetnju možete izabrati po točkama koje biste voljeli obići. Nikako nemojte propustiti penjanje na neki od vrhova Vršačkih planina. Preporuka je Gudurički vrh, koji je i najviši vrh Vojvodine sa svojim 641 metrom nadmorske visine, ali ništa manje nisu atraktivni ni Vrščka kula, Turska glava, Vršački vrh, Lisičja glava ili Đakov vrh. Na Vršačkim planinama nema pogrešnog izbora. 
 

Dodatak

Mafini s tunom Često za boravak u prirodi nakupujemo razne »grickalice« koje volimo jesti, ali od njih zaista ne dobijemo hranjivu i energetsku vrijednost potrebnu za aktivnosti u prirodi. Tako dovedemo tijelo u problem, jer uz veliku energiju koja mu je potrebna za probavu hrane koju smo unijeli, tražimo od njega i da savladava napore. S druge strane, tijelo neće biti zadovoljno ni samo s »travkama«. Neke smjernice su da prije fizičke aktivnosti dobro dođe unos ugljičnih hidrata, pa ovog puta u rubrici Priroda i društvo dajemo recept za mafine s tunom. Oni su odličan izbor kada je potrebno da budemo brzo pokretni. Potrebno: 3 jaja 4-5 žlica ovsenih mekinja 3 žlice tune iz konzerve 1 žličica kapara 1 puna žličica praška za pecivo začini: možete staviti što želite (sol, papar, origano, bosiljak), a sigurno nećete pogriješiti ako stavite samo provansalsku mješavinu. * dodatak za hrabre i odvažne bi mogao biti češnjak u prahu ili granulama, mada on ne ide po originalnom receptu. Postupak: Umutite jaja što pjenastije, dodajte mekinje, tunu, narezane kapare i začine. Sve promiješate i sipate u kalupe za mafine. Napunjene kalupe stavite u zagrijanu pećnicu i pecite destak minuta na 220 stupnjeva. Napomena: mafini odlično idu s kiselim mlijekom ili grčkim jogurtom, a uz njih ćete biti siti do ručka i sposobni da odgovorite na izazov koji ljepota prirode postavi pred vas.

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti