Najave događanja

NASLOVNICA

Stvaran, nesavršeni život

21.04.2017 00:00, Rubrika: Preporuke iz prve ruke, Broj: 731

Ugledni austrijski redatelj, scenarist i producent Ulrich Seidl jedan je od trenutačno najuglednijih europskih filmaša. To potvrđuju kako kritička recepcija njegova djela tako i nagrade koje je upisao u životopis. Među ostalim, njegovo je stvaralaštvo prepoznato i u našoj regiji gdje je dobio dva ugledna priznanja: nagradu Aleksandar Lifka za doprinos europskoj kinematografiji koju dodjeljuje Festival europskog filma Palić, te nagradu Maverick Motovun Film festivala koja se dodjeljuje redateljima »koji individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću šire granice filmskog izraza«. Ukratko, struka je priznala njegov rad, a sve ostalo je pitanje našeg osobnoga ukusa.
A kad je u pitanju europski film, posebice onaj s umjetničkim predznakom, znamo da tu, za razliku od recimo Hollywooda, nema podilaženja zakonitostima tržišta i ukusu masovne publike. Seidl je prvorazredni zastupnik te linije: provokativan i beskompromisan, u svojim djelima prikazuje »stvaran nesavršeni život«, preispitujući uobičajene poglede na različite pojave u društvu te čovjeka današnjice. Formalno-stilski, poznat je i po vlastitoj metodi u kojoj se gube granice između dokumentarnog i igranog. Također, kadrovi u njegovim filmovima rađeni su u stilu statičnih tableau vivant slika. Seidlov dosadašnji opus broji više od dvadeset filmova, od dugometražnih igranih preko kratkih do dokumentaraca. 
Safari je njegov dokumentarac iz 2016. godine. Prikazivan je nedavno u kinima u Beogradu i Subotici, što nije loše za jedno europsko art ostvarenje. Kako su njegove pojedine filmove ranije prikazivale i nama dostupne javne televizije (od RTS-a, preko RTV-a do HRT-a), a prisutan je i na ovdašnjim festivalima, postoje izgledi da nam se u dogledno vrijeme ponovno pruži prilika pogledati i Safari. No, ovaj je tekst pisan ne samo kao preporuka za to ostvarenje, već i kao ukaz na nesvakidašnju autorsku pojavu Ulricha Seidla, čime vam se preporuča i bilo koji drugi film iz njegove bogate filmografije (Pasji dani, Uvoz izvoz, trilogija Raj, U podrumu...).
I Safari se u većoj mjeri uklapa u ranije navedene prepoznatljivosti njegova rukopisa. Kako naslov sugerira, film nam prikazuje skupinu turista-lovaca iz Njemačke i Austrije, pripadnike srednje klase, koji idu na safari u Afriku. Gledamo ih kako se voze kroz savanu, čekaju u zasjedi, progone plen, ubijaju ga, a zatim poziraju pokraj tijela mrtvih životinja Seidl se, naravno, ne libi prikazati neugodne scene mrtvih životinja, njihovo kasapljenje tj. preradu u trofej. Te poslove ne obavljaju turisti bijelci, već pripadnici lokalnog, crnačkog stanovništva (tu se može iščitati i kolonijalističko naslijeđe neravnopravnosti). Safari je isprekidan intervjuima u kojima nam turisti otkrivaju zašto su došli u lov, kakva ih strast to pokreće. Tu Seidl pokušava otkriti više o svojem omiljenom liku – Čovjeku, što ovaj skupi hobi govori o nama, našoj prirodi? Naši su daleki preci bili lovci, a  tragovi toga još žive u našoj DNK. Međutim, lov za aktere u filmu, koji dolaze iz europskih zemalja, nije izvor hrane tj. pitanje preživljavanja, već izvor užitka i uzbuđenja, hobija kojega skupo plaćaju i na koji troše svoj godišnji odmor.
U povodu prošlogodišnjeg Festivala europskog filma na Paliću, gdje je primio Lifkinu nagradu, imao sam prilike uraditi intervju sa Seidlom. Ovaj značajni sineast mi je tada, među ostalim, kazao: »Moji su filmovi zrcalo našeg društva, tako da se svaki gledatelj može i treba prepoznati u njima. Ti filmovi gledatelju ulaze pod kožu ili ga uznemire. Moja namjera je postaviti zrcalo pred gledatelja. Jer svatko od nas je odgovoran za to kako će naše društvo izgledati«. Sumnjam da će Safari u vama probuditi aktivistu za prava životinja. Ili da ćete postati vegetarijanac. Ali ćete svakako gledati drukčije na raspoložene zapadnjake koji usred Afrike prakticiraju svoj luksuzni hobi. Na njihovo bezobzirno eksploatiranje prirode.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti