Najave događanja

NASLOVNICA

Među svojima

21.04.2017 00:00, Rubrika: Kužiš?!, Broj: 731

Magdalena Dulić ima 17 godina i živi u Žedniku s roditeljima i starijom braćom Hrvojem i Igorom, dok joj je najstariji brat Dražen svećenik u Subotici. Iako je iz Žednika, osnovu školu je završila u Subotici na hrvatskome jeziku, a trenutačno je treći razred gimnazije Svetozar Marković, također na hrvatskome jeziku. 
Magdalena je sa sedam godina počela putovati do škole 20 km svakoga dana u jednom smijeru kako bi pohađala nastavu na hrvatskom jeziku u OŠ Matko Vuković u Subotici s obzirom na to da u Žedniku nije bilo druge zainteresirane djece, te nije formiran razred. 
»Putovala sam od prvog razreda autobusom u školu i nikad mi to nije bio problem. Za mene i moju obitelj je bilo bitno da pohađam nastavu na hrvatskome jeziku kad već imam mogućnost za to i tako smo se i organizirali. U prvom razredu me je dida čekao na stanici u gradu i vodio u školu, a kasnije sam sama išla. Znala sam da ću na taj način biti među ‘našima’ i da ću biti u dobrom društvu«, objašnjava nam Magdalena. 
Osam godina u Matku će joj ostati u lijepom sjećanju, a ono najljepše što bi Magdalena izdvojila je dobro društvo i putovanja. 
»Išli smo na puno izleta sa školom. Odlična stvar u tome je što smo se mi iz razreda mogli družiti i na putovanjima, a ne samo u školi. Išli smo u Novi Vinodoslki, Prvić, Zaostrog, Krk, Veli Lošinj i Selce. Bilo je baš lijepo i uvijek nas je išlo puno iz razreda«, priča Magdalena. 
Magdalena je srednju školu također nastavila na hrvatskome jeziku. Iako je željela upisati Ekonomsku školu, opredijelila se za gimnaziju jer se u toj školi izvodi i nastava na hrvatskome jeziku. 
»Više sam htjela upisati Ekonomsku školu, ali mi je također bilo bitno i da nastavim školovanje na hrvatskome jeziku, tako da sam upisala opći smjer u gimnaziji i nisam se pokajala. Društvo mi je već bilo poznato i odlično se slažemo svi u razredu« kaže Magdalena.
Što se tiče planova za budućnost, Magdalena još ne zna što bi nastavila nakon srednje škole.  
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti