Najave događanja

NASLOVNICA

Među svojima

21.04.2017 00:00, Rubrika: Kužiš?!, Broj: 731

Magdalena Dulić ima 17 godina i živi u Žedniku s roditeljima i starijom braćom Hrvojem i Igorom, dok joj je najstariji brat Dražen svećenik u Subotici. Iako je iz Žednika, osnovu školu je završila u Subotici na hrvatskome jeziku, a trenutačno je treći razred gimnazije Svetozar Marković, također na hrvatskome jeziku. 
Magdalena je sa sedam godina počela putovati do škole 20 km svakoga dana u jednom smijeru kako bi pohađala nastavu na hrvatskom jeziku u OŠ Matko Vuković u Subotici s obzirom na to da u Žedniku nije bilo druge zainteresirane djece, te nije formiran razred. 
»Putovala sam od prvog razreda autobusom u školu i nikad mi to nije bio problem. Za mene i moju obitelj je bilo bitno da pohađam nastavu na hrvatskome jeziku kad već imam mogućnost za to i tako smo se i organizirali. U prvom razredu me je dida čekao na stanici u gradu i vodio u školu, a kasnije sam sama išla. Znala sam da ću na taj način biti među ‘našima’ i da ću biti u dobrom društvu«, objašnjava nam Magdalena. 
Osam godina u Matku će joj ostati u lijepom sjećanju, a ono najljepše što bi Magdalena izdvojila je dobro društvo i putovanja. 
»Išli smo na puno izleta sa školom. Odlična stvar u tome je što smo se mi iz razreda mogli družiti i na putovanjima, a ne samo u školi. Išli smo u Novi Vinodoslki, Prvić, Zaostrog, Krk, Veli Lošinj i Selce. Bilo je baš lijepo i uvijek nas je išlo puno iz razreda«, priča Magdalena. 
Magdalena je srednju školu također nastavila na hrvatskome jeziku. Iako je željela upisati Ekonomsku školu, opredijelila se za gimnaziju jer se u toj školi izvodi i nastava na hrvatskome jeziku. 
»Više sam htjela upisati Ekonomsku školu, ali mi je također bilo bitno i da nastavim školovanje na hrvatskome jeziku, tako da sam upisala opći smjer u gimnaziji i nisam se pokajala. Društvo mi je već bilo poznato i odlično se slažemo svi u razredu« kaže Magdalena.
Što se tiče planova za budućnost, Magdalena još ne zna što bi nastavila nakon srednje škole.  
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti