Najave događanja

NASLOVNICA

Kultura vijesti

19.05.2017 00:00, Rubrika: Kultura vijesti, Broj: 735

TS San nastupio u Baji
 
BAJA – Tamburaški sastav San iz Subotice koji djeljuje pri udruzi Festival bunjevački pisama, sudjelovao je na prvom po redu Hrvatskom državnom tamburaškom festivalu koji je održan protekloga vikenda u Baji. Na festivalu je nastupilo šest tamburaških sastava iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Organizatori manifestacije bili su Hrvatska državna samouprava, Kulturno-prosvjetni centar i Odmaralište Hrvata u Mađarskoj.
 
STO nastupio u Križevcima
 
KRIŽEVCI – Članovi Subotičkog tamburaškog orkestra nastupili su za vikend u Križevcima, na poziv tamošnje Glazbene škole Alberta Štrige, s čijim su tamburaškim orkestrom održali zajednički koncert u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. Subotičani su nastupili s veoma zahtjevnim programom. Solisti su bili: Nikola Teskera, Martina Vujković Lamić i Ivana Mačković a nastupila je i vokalna solistica Antonija Dulić. Orkestrom je ravnala Marijana Marki.
 
Prva nagrada za subotičke tamburaše
 
ZRENJANIN – Dječji tamburaški orkestar Muzičke škole iz Subotice pod ravnanjem Mire Temunović osvojio je prvu nagradu u kategoriji orkestara na 61. festivalu muzičkih i baletskih škola koji je održan u Zrenjaninu. U konkurenciji je bilo 11 orkestara iz države, a Subotičani su osvojili ukupno 98 od maksimalnih 100 bodova. 
 
Noć muzeja u Tavankutu
 
TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec sudjeluju u Noći muzeja s programom koji će biti održan sutra (subota, 20. svibnja) u Tavankutu, od 18 sati do ponoći. U 19 sati u Galeriji će biti otvorena retrospektivna izložba slika od slame Anice Balažević, a u 20 sati na Etno-salašu Balažević posjetitelje očekuje nastup folklornih društava iz Novog Travnika (BiH), Subotice i Tavankuta. 
 
Retrospektivna izložba 
Janoša Nađpastora
 
SUBOTICA – Likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo organizira retrospektivnu izložbu svoga člana Janoša Nađpastora koja će biti otvorena u ponedjeljak 22. svibnja u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Otvorenje je u 18 sati.
 
Književna večer Denisa Kovača u Somboru
 
SOMBOR – Književna večer Denisa Kovača, Monoštorca sa zagrebačkom adresom, bit će  održana u četvrtak, 25. svibnja, u somborskoj Gradskoj knjižnici Karlo Bijelicki. Autor će se predstaviti svojom prozom i poezijom, a početak je u 18 sati. Istoga dana ranije, u 12 sati, Kovač će se u knjižnici predstaviti i dječjoj publici, kada će promovirati svoju knjigu Ajde mi čitaj. 
 
Kolokvij o Hrvatima u Banatu
 
SUBOTICA – XLVIII. znanstveni kolokvij ZKVH-a čija je tema Naseljavanje Hrvata u Torontalsku županiju (Banat) s osvrtom na familiju Pozojević bit će održan u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 19 sati u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (Laze Mamužića 22) u Subotici. Predavač je Gajo Pozojević iz Zrenjanina. On će prikazati povijesne okolnosti za vrijeme kolonizacije hrvatskih predijalaca s teritorija Vojne krajine u Torontalsku županiju (današnji Banat). Tek s formiranjem Vojne krajine u XVIII. stoljeću ustalila se linija razgraničenja između Otomanske i Habsburške imperije. Područje između rijeka Une, Save i obje strane Kupe bilo je u vlasništvu Zagrebačke biskupije na kojoj su bili naseljeni predijalci čija su imanja potpala pod Vojnu krajinu. Civilna vlast nije priznavala vojnu niti je ova priznavala plemićke privilegije. Zagrebački biskupi i Bečki dvor dogovorili su adekvatnu zamjenu ovih posjeda za imanja Biled Torontalske županije u Banatu. Na primjeru hrvatske plemićke familije Pozojević bit će prikazane okolnosti tog preseljenja.
 
I vidje Bog da je dobro!
 
SUBOTICA – Jednosatni program kršćanskog karaktera pod nazivom I vidje Bog da je dobro! bit će održan u četvrtak, 1. lipnja, u HKC Bunjevačko kolo u 20 sati. Program se sastoji od predstave Božje dlijeto i koreodrame koje je s mladima uvježbala Nevena Mlinko, te od suvremene kršćanske glazbe u izboru Darka Temunović. Duhovni kolaž pod nazivom I vidje Bog da je dobro izvodi se uoči blagdana Pedesetnice a »zamišljen je kao mali podsjetnik na to da smo Božja remek-djela te da smo u Kristu Isusu stvoreni za činjenje dobra«. Program je primjeren svim uzrastima, a ulaz je slobodan.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti