Najave događanja

NASLOVNICA

Od smijeha do suza

19.05.2017 00:00, Rubrika: Kultura, Broj: 735

U Hrvatskom domu u Somboru u subotu, 13. svibnja, priređena je kazališna večer na kojoj su prikazane dvije predstave. Domaćini – HKUD Vladimir Nazor – gledatelje su nasmijali svojom predstavom Žensko pitanje Fadila Hadžića u režiji Ljiljane Tomić-Markovinović. Predstava bez većih padova, pitki, vrcavi dijalozi i univerzalna tema o previše brižnoj majci koja svoju kćerku čuva kao pod staklenim zvonom. Majci koja mišljenje o svom smušenom budućem zetu mijenja čim dozna da je on iz ugledne diplomatske obitelji nasmijala je i zabavila gledatelje. 
Nakon domaćina na pozornicu su izašli gosti iz Županje – Kazalište Talija – koje je izvelo melodramu Anela Romkinja, koju je po istinitom događaju napisao Branko Puhek. Dobra gluma, dobra režija i prije svega jedna teška priča ostavila je snažan dojam na gledatelje. Priča je to o tri žene koje različiti splet životnih okolnosti vezuje za makroa, koji ih beskrupulozno iskorištava. Ali to je samo jedna razina priče, jer je ovo i priča o nacionalno opterećenim odnosima, mržnji i na koncu ljubavi. 
»Svjedok sam da se tijekom rata sve to događalo, da su žene prisiljavane na mnoge stvari. Nije ovo neka izmišljena priča već je u kazališni komad pretočena priča o ratnom veteranu kome su ubili obitelj i koji zbog toga mrzi onu drugu stranu. Igrom života upućen je na Romkinju, koja jadna ne zna je li Romkinja, Srpkinja, Muslimanka ili Hrvatica. Rođena je u Bosni, otac joj je Srbin, majka Musimanka, ona se udala za Hrvata. Taj ratni veteran pun mržnje na koncu je ipak spoznao koliko griješi i svoju ljubav i još puno toga dao je toj ženi s kojom nikada nije imao ništa osim platonske ljubavi. Dotaknula me je ta priča, jer sam sve te ljude poznavao. Anela, kako se zove u ovoj predstavi, bila je na premijeri«, kaže Puhek. 
Na tajac koji je vladao među gledateljima, pa i suze, glumci u ovoj predstavi su već navikli. 
»Nije lako emotivno iznijeti ovu predstavu, jer mi ustvari prikazujemo našu svakodnevicu o kojoj se malo govori, ali ona takva, usprkos našem prešućivanju postoji«, kazala je poslije predstave glumica Lidija Višić. 
»Kada sam prvi puta odigrala ulogu u ovoj predstavi, i ja sam plakala. Sada mi je zanimljivo promatrati reakciju gledatelja, koliko ozbiljno i emotivno shvaćaju probleme o kojima mi ovdje govorimo«, kaže glumica Marija Vištica. 
Gosti iz Županje u Sombor su došli u uzvratni posjet, jer su prije godinu dana Nazorovi glumci bili njihovi gosti. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti