Najave događanja

NASLOVNICA

Ostvarena predviđanja

19.05.2017 00:00, Rubrika: Preporuke iz prve ruke, Broj: 735

1984 knjiga je koju biste trebali pročitati bar jednom u životu. Roman je to britanskog književnika Georga Orwella napisan 1948., a objavljen godinu dana kasnije. Knjiga govori o cenzuri, poslušnosti i slobodnoj volji i nadziranju pojedinca od strane vladajuće Partije. Iako je Orwell opisivao futuristički totalitarno društvo sredine XX. stoljeća, što se mene tiče, ova knjiga je aktualnija sada nego prije 70 godina kada je napisana, a mislim da bi se i sam Orwell iznenadio jer ne da se sve obistinilo što je pisao, nego smo prevazišli i njegovu najluđu maštu. 
 
Veliki brat
 
Radnja romana 1984. se odvija četrdeset godina poslije Drugog svjetskog rata, a ono što je ostalo od zemlje podijeljeno je na tri supersile – Oceaniju, Euroaziju i Istočnu Aziju. Svi u Oceaniji, uključujući protagonista Winstona Smitha, pod uskim su nadzorom Vlade. Radnja romana, smještena u London istoimene godine, opisuje društvo čiji oligarhijski vlastodršci upotrebljavaju najsuvremenija dostignuća tehnologije i psihologije da bi mase držali u pokornosti. Glavni lik romana Winston Smith član je vanjske partije i službenik Ministarstva istine zadužen za revizionističko »korigiranje« svih dokumenata i povijesnih izvora koji nisu u skladu s trenutačnim stavovima vodstva partije. On postaje razočaran svojim životom i pokušava izvesti pobunu koja završava njegovim uhićenjem i mučenjem.
Rečenica po kojoj je knjiga 1984 najpoznatija, a možda i njezin autor je »Veliki brat te posmatra«. U knjizi 1984 vlast sve posmatra preko modernih uređaja telekrana, koji istodobno emitiraju program i služe kao kamere koje snimaju sve oko sebe. Poznato vam je nešto od ovoga? Sav namještaj nam je orijentiran k pametnim televizorima priključenim na internet, a u ruci nam je stalno naš pametni telefon. Ako se sjetimo nedavnog otkrića Edvarda Snoudena da privatnost informacija na internetu ne postoji i da nas sve posmatra »Veliki brat«, vidimo da telekrani postoje i danas, u stvarnom svijetu, samo se drukčije zovu. 
 
Kidati čovjekov um
 
»Moć je pokidati čovjekov um na komade i onda ga sastaviti ponovno u novom obliku koji si ti odabrao«. U 1984 Ministarstvo istine je zaduženo za vijesti, cenzuru i laži. Ovdje se fotografije retuširaju, a javni arhivi izmjenjuju da bi se riješili neugodnih »neosoba« (ljudi kojih se partija odlučila riješiti i izbrisati iz povijesti). Telekrani pokazuju nevjerojatno preuveličane i lažne brojke o stalno rastućoj ekonomiji i sve boljem životnom standardu iako u stvarnosti građani žive sve lošije te čak i normalne namirnice postaju rijetkost. Stalno se dobivaju i izvješća o velikim pobjedama na ratnom polju iako je krajni cilj rata nepoznat, a neprijatelji neodređeni. No, nitko od građana ne može provjeriti informacije jer partija kontrolira sve medije. 
U ovom opisu cenzure iz 1984 priznat ćete da je teško naći razliku u odnosu na knjigu 2017 koju mi živimo. Svjedoci smo brojnih medijskih manipulacija i vještog »kidanja čovjekovog uma« i njegovog sastavljanja i oblikovanja prema potrebi vladajućih. Umjesto važnih, preplavljeni smo gomilom nepotrebnih informacija, žutom štampom, crnom kronikom i savjetima kako skuhati ručak za 10 minuta. No, možda nam ni ne trebaju neke konstruktivne informacije pomoću kojih bismo mogli graditi mišljenje i stav jer lijepo je napisano u knjizi 1984: »Biti ideološki ispravan znači ne misliti – nemati potrebe da se misli. Biti ideološki ispravan znači biti nesvjestan.«
Časopis Time svrstao je 2005. godine ovaj roman u 100 najbolje napisanih romana na engleskom jeziku od 1923. godine.
George Orwell, jedan od najpoznatijih pisaca XX. stoljeća. Zanimljivo je da mu je pravo ime bilo zapravo Eric Arthur Blair, a pseudonim George Orwell odabrao je tek u 30. godini. Danas je Orwell naročito poznat po svojim djelima 1984 i Životinjska farma. Izraz Big Brother potiče upravo od njega, a od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev »orvelovski« za pojave u kojima država nastoji  kontrolirati svoje državljane, što dovodi do ograničavanja osobnih sloboda.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti