Najave događanja

NASLOVNICA

Do Opere – uz potporu najboljih

19.05.2017 00:00, Rubrika: Feljton, Broj: 735

Glede repertoara Subotičke opere u sezoni 1953./54. godine u nepotpisanom, vjerojatno uredničkom, objavljen je u listu Naša pozornica, tekst u kojem je, među ostalim, navedeno i ovo: 
 
János vitéz
 
»Prva premijera naše Opere u ovoj sezoni bit će izvedba popularnog madžarskog komada János vitéz, u režijskoj postavci redatelja madžarske drame Lászlóa Patakija, a pod muzičkim vodstvom Miklósa Bermela, koncert-majstora opernog orkestra. Plesove je s izvođačima uvježbao Argene Savin, koreograf Osječke opere, kao gost, dok je zbor i soliste spremao János Buzás. Premijera je bila 23. listopada 1953. godine. Uslijedila je potom premijerna izvedba Puccinijeve opere Tosca, pod muzičkim vodstvom direktora Subotičke opere maestra Milana Asića. U glavnim ulogama su nastupili: Elena Tomičić-Galun i Ana Ivanišević, Aleksandar Marinković i Nikolaj Srbu, Ivo Vargović i Bela Tikvicki, Petar Kopunović, Dragutin Margetić i Antun Crnjaković. Nakon toga, krajem godine, izvedena je popularna opera Carmen Georgesa Bizeta, u kojoj je muzičko vodstvo pripalo mladom dirigentu Vladi Kobleru, koji je do tada djelovao kao dirigent Osječke opere. U glavnim ulogama su nastupili: Vanja Matulić, Jelka Asić, Ana Ivanišević, Zorica Konstantinović, Nikolaj Srbu, Bela Tikvicki, Ivo Vargović, Lajos Sánta Puszta, Dragoljub Margetić, Rudolf Németh i Petar Kopunović. Početkom veljače 1954. godine planirana je izvedba glasovite Leoncavallove opere Bajaco, te opere Majka Margarita hrvatskog skladatelja i profesora na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Krste Odaka. Ovo je djelo prvi put scenski postavljeno upravo u Subotici, a neposredno uoči premijere upriličeno je njegovo koncertno izvođenje na valovima Radio Zagreba, krajem 1953. godine. Osim ovih djela na scenu Subotičke opere postavljen je Faust Charlesa Gounoda i Verdijev Krabulji ples i Leharova Vesela udovica, dok je Baletni ansambl naše Opere, osim sudjelovanja u operama Carmen i Faust, spremio jedan samostalni baletni divertissement.« [N. p., 1, 1953./54.,13.] 
 
Obnova ranijih izvedbi
 
Uz ova djela bila je predviđena obnova ranijih izvedbi: Cavalleria rusticana Pietra Mascagnia, Dužijanca dr. Josipa Andrića, Madame Butterfly Giacoma Puccinija, Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, Prodana nevjesta Bedricha Smetane i Tri djevojčice Franza Schuberta. Pozornost privlači najava angažmana novih solista Subotičke opere: Elene Tomčić-Galun, članice Beogradske opere koja je redovito nastupala kao gošća na svim onodobnim opernim scenama u zemlji, a također i u Bečkoj operi. Osim nje, angažiran je Nino Srbu, koji je završio Muzičku akademiju u Klužu, također dugogodišnji član Beogradske opere i tada mladi dirigent Osječke opere Vlado Köbler, koji je završio Muzičku akademiju u Ljubljani. Dodajmo, te sezone je u Subotici ostvaren veliki broj gostovanja poznatih umjetnika iz drugih kulturnih središta. Primjerice, prvak Beogradske opere Jovan Gligorijević tumačio je u Subotičkoj operi ulogu Germonta u Verdijevoj Traviati, dok je Vladimir Ružđak, nakon uspješnog gostovanja u Engleskoj i drugim europskim zemljama, 11. listopada nastupio na ovdašnjoj sceni s naslovnom ulogom u operi Nikola Šubić Zrinski, a sutradan, 12. listopada, pred dupke punim gledalištem, priredio je Subotičanima solistički koncert na kojem je izvodio djela Bassanija, Lisinskog, Schumanna, Brittna, Borodina i Čajkovskog, uz klavirsku pratnju Dragutina Savina, dirigenta Osječke opere. Krajem prosinca te 1953. godine, tumačeći ulogu Goroa u Puccinijevoj operi Madame Butterfly gostovao je član Osječke opere Milan Udović. Dodajmo ovome: odlukom gradskog Savjeta za kulturu i prosvjetu članu Hrvatske drame Mirku Huski odobrena je tromjesečna novčana potpora za njegovo stručno usavršavanje u Zagrebu. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti