Najave događanja

NASLOVNICA

Prva pričest prije sto godina

19.05.2017 00:00, Rubrika: Priča o fotografiji, Broj: 735

Prije više od 100 godina Marija Lendvai, Mirko Lendvai i Nikola Šarčević primili su prvu pričest u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, a priloženu fotografiju koja svjedoči o tom sakramentu brižno čuva njihova rođaka Marga Lendvai.  
 
Djevojčica
 
Na fotografiji desno prikazana je Marija Lendvai. Fotografija je snimljena 1910. godine u subotičkom foto-studiju nakon primanja sakramenta prve pričesti. 
Naša sugovornica Marga Lendvai kaže da joj je ova fotografija jako draga i da uvijek rado priča o Mariji Lendvai, jer je ona sestra njezinog oca i njezina krštena kuma. Također, Marga kaže da joj je fotografija posebno interesantna jer se na njoj vidi ondašnja moda i kako su se nekada oblačile djevojčice za sakrament prve pričesti. 
»Vidite kakva je to moda bila nekada? Kako su se djevojčice skromno, a opet lijepo oblačile za prvu pričest... Nije bilo tako sve uniformirano kao što je sada – ili su sve u jednakim haljinama ili su odjevene kao male nevjeste, a ne djevojčice.«
Marija je šivala haljinu kod krojačice koja je bila specijalizirana samo za prvopričesničke haljine i vjenčanice. Nije postojala konfekcija u to doba. Također, nije si svaka djevojčica mogla priuštiti ovakvu haljinu. 
»Marija je bila iz veoma imućne obitelji. To odmah možete zaključiti ako joj pogledate haljinu i njezin kroj. Vidite da to nije obična haljina kakve su pravile majke onih djevojčica koje nisu imale novaca platiti krojačicu«, priča nam Marijino kumče, Marga. 
Prvopričesnica Marija na fotografiji ima raspletenu kosu, a sugovrnica nam svjedoči da su svi Lendvaini do današnjeg dana imali i imaju lijepu kosu. Također, Marija ima na glavi ukrasni vijenac i veo, zlatni lančić i naušnice, a u desnoj ruci drži krunicu dok lijevom pridržava molitvenik. 
Interesantno je spomenuti i da je Marijina tetka Ilka Lendvai održavala stolnjake za cijelu katedralu. »Ilka se nije udavala i prala je i glačala sve šlingovane stolnjake za cijelu crkvu. Naravno, skupa sa svojim praljama. Imala je pralje jer je bila jako bogata. Ilka je to radila godinama, sve dok nije umrla u dubokoj starosti 1940. godine«, priča nam Marga. 
Marija je rođena 1900. godine u Subotici gdje je provela cijeli život. Bila je udana za Laciku Barteka, koji je izrađivao bakarne kotlove. Bartek je bio jedini u Subotici i šire koji se bavio tim zanatom i po tome je bio veoma poznat. Marija je rodila jedno dijete, kćerku koja je živjela u Požarevcu – s obzirom na to da je bila školovana, nije mogla raditi u svome mjestu. 
Kao što smo već spomenuli, Marija potječe iz imućne obitelji. Njezini roditelji, Ento i Cilika (Cvijin) imali su puno zemlje, oko 100 lanaca, na Bikovu i bavili su se uzgojem stoke i trgovinom – izvozili su u Beč. Početkom 30-ih godina bogatstvo se polako počelo osipati zbog velikih inflacija, kasnije rata, da bi im gotovo sve bilo oduzeto za vrijeme konfiskacije. 
»Sve je bilo oduzeto, ostalo im je pola lanca zemlje i kuća. Bili su jako bogati, a vlasti su im sve uzele«, govori Marga. 
 
Dječaci
 
Na fotografiji desno prikazana su dva prvopričesnika, braća od tete – Mirko Lendvai (desno) i Nikola Šarčević (lijevo). 
Oni također, poput Marije Lendvai, potječu iz imućnih obitelji. Imaju šivano odijelo posebno za ovu prigodu, prsluke i šešire na glavi. 
Obojica su živjela u Subotici, a životi su ih odveli u različitim smjerovima. 
»Nakon konfiskacije, koja je zahvatila i jednu i drugu obitelj, Nikola se bolje snašao i lakše prihvatio siromaštvo, dok se Mirko, razočaran, odao poroku i do kraja života živio od rasprodavanja onoga što mu je ostalo«, prisjeća se Marga.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti