Najave događanja

NASLOVNICA

Medalje s Prvenstva Europe

19.05.2017 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 735

U sportu nije rijetkost da se nakon uspješne natjecateljske karijere sportaši odluče da svoje golemo znanje podijele s drugima. Upravo na takav primjer nailazimo kod Vladana Rudić Vranića, sada člana trenerskog tima karate reprezentacije Srbije, s kojom je nedavno stigao s Prvenstva Europe koje je okočano medaljama.
Rudić Vranić je inače trener Shokotan karate-do kluba Spartak, bio je dio stručnog tima reprezentacije koja je u Koadželiju, u Turskoj, nastupala na 52. Prvenstvu Europe za seniore, u organizaciji EKF/WKF federacije.
U stručnom štabu su mu dodijelili da se stara o natjecateljki Sanji Cvrkoti (kategorija od 69 kg), a kao plod zajedničke suradnje kroz pet mečeva (četiri pobjede i jedan poraz), stiglo je brončano odličje.
 
Rezultati
 
»Primiti čestitke nakon turnira od Olimpijskog odbora Srbije, državnog tajnika za sport Peruničića, i ministra za sport i omladinu Udovičića za postignute rezultate na najvećoj europskoj smotri u karateu, osvojene četiri medalje na Prvenstvu Europe, jeste potvrda našeg rada i treninga s natjecateljima kao i dobrog puta naših sportaša ka Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju. Biti dio trenerskog tima seniorske reprezentacije Srbije koja pravi ovakve rezultate je velika čast, ali i s razlogom opravdano povjerenje Karate federacije Srbije koje sam stekao nakon kvalitetnog rada i postignutih rezultata s mladom reprezentacijom uzrasta do 21 godine na čijem sam čelu kao selektor i trener od 2015 godine«, ističe Rudić Vranić.
Vraćajući film unazad, naš sugovornik otkriva da se karateom počeo baviti još u dječjoj dobi, te da počeci baš i nisu obećavali.
»Tatin prijatelj je bio majstor karatea, on je predložio da brat i ja krenemo na treninge. Zaista nije bilo sjajno na početku, dva puta smo odustajali, a treći put nas je tata malo jače pritisnuo, ne želeći da lako odustajemo od svih stvari. Pregurali smo tako jednu fazu odustajanja, stekli smo određeno znanje, dostigli neku kvalitetu, a poslije prvog natjecanja i osvojenih medalja više nije bilo ni pomisli da se prekida s treninzima. Svaki uspjeh je još više pojačavao želju za sportom i ređale su se medalje sa svih dječjih natjecanja, turnira, prvenstava. Dječja karijera bogata rezultatima krunisana je statusom državnog reprezentativca. Godine 2006. sam s timom reprezentacije osvojio zlato na Svjetskom studentskom prvenstvu u New Yorku. Potom mi je dobar nastup na Prvenstvu svijeta u Finskoj prekinut težom povredom glave, te plasmanom na peto mjesto. U Tokiju, 2008. godine, bili smo viceprvaci svijeta, a uz to su se redovno ređale medalje s prvenstava države i Balkanijada.«
 
Izbornik
 
Usporedo su braća Rudić Vranić radila na podizanju kvalitete, a 2000. godine su počeli suradnju s profesorom Mitom Šajnovićem iz Sente koji ih je dosta oblikovao u nastavku karijera. Među ostalim, 2002. godine su počeli i rad u vlastitom klubu. Ipak, ozbiljnija trenerska priča kod našeg sugovornika počinje nakon povratka sa studija.
»Moja ozbiljnija priča u ulozi trenera počinje od 2011. godine kada sam se, po povratku iz Beograda, gdje sam se osam godina natjecao za Studentski grad i reprezentaciju, odlučio nešto više posvetiti radu u klubu i radu s mlađim uzrastima. Cijeneći moju kvalitetu i uspjehe kao natjecatelja vrlo brzo sam dobio poziv od Karate saveza Vojvodine da se uključim u trenažni proces i rad s vojvođanskim mladim natjecateljskim kadrom, gdje sam za kratko vrijeme uspio popraviti neke stvari u njihovom radu. Dostigli smo zajedno neki zavidan nivo forme naših natjecatelja i dvije godine zaredom osvojimo dvije bronce na regionalnim prvenstvima Europe u Parizu 2015. i u turskom Kodželiju 2016. Posmatrajući moj rad i uspjehe na regionalnoj razini, 2015. godine uslijedio je i poziv reprezentacije da preuzmem rukovodeću poziciju izbornika i glavnog trenera mlade reprezentacije Srbije u borbama za uzrast do 21 godine.« 
Kao izbornik mlade reprezentacije stigao je do srebra i bronce sa Svjetskog prvenstva 2015. godine u Jakarti, zlata i dva srebra s Europskog prvenstva u Limasolu 2016., te zlata i dva srebra s Europskog prvenstva u Sofiji 2017. godine. Takvi rezultati nisu ostali nezapaženi.
»Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam nakon ovih rezultata dobio povjerenje i izbornika seniorske reprezentacije i poziv da mu pomognem i dam svoj doprinos u radu reprezentacije na posljednjem europskom prvenstvu za seniore. Mislim da je tu sve dobro proteklo i da sam u suradnji s našom natjecateljkom Sanjom Cvrkotom i njenim osvajanjem bronce opravdao sva očekivanja koja su bila predamnom.«
Na koncu razgovora saznajemo da slijede pripreme s mladom reprezentacijom, koju u listopadu ove godine očekuje Svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore na Tenerifama, a prije toga će nastupiti na Svjetskom kupu u Umagu i Mediteranskom prvenstvu u Maroku. 
»Sve to će, zajedno s Prvenstvom Europe 2018. godine, biti dio našeg kvalifikacijskog puta za Omladinske olimpijske igre u Argentini 2018. godine«, zaključuje Vladan Rudić Vranić.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti