Najave događanja

NASLOVNICA

Majdan poziva u goste

19.05.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 735

Kada je priroda razmještala i smještala svoje kutke, nije štedjela Suboticu i njenu okolicu. Ako vam se čini da je ovo previše poetičan početak za rubriku Priroda i društvo, provjerite kako ćete se osjećati kada posjetite mjesto o kom je ovdje riječ. Kratko i jasno: predstavljamo jezero Majdan. Jezero za koje mnogi nisu čuli, a koje svojim mirom i ljepotom viče i poziva u goste. 
Smješteno tik uz mađarsku granicu, u Kelebijskoj šumi, jezero Majdan nastalo je prije više od tri desetljeća kada je s ovog područja iskopavan pijesak za potrebe graditeljstva. Na mjestu iskopina nastala je rupa koja se vremenom punila vodom i formirala jezero. Vremenom, jezero je postalo ukras šume i oaza njenih stanovnika, a Subotica je dobila još jedno izletište.
Jezeru Majdan je donedavno prijetilo zatrpavanje jer je smatrano da, zbog prirode svog nastanka a i opstanka, remeti razinu podzemnih voda. Srećom, sve se dobro završilo po jezero, tako da smo dobili još jedno mjesto prirode idealno za posjetiti ga s društvom.
Odlično mjesto za izlet, šetnju, pješačenje, a pošto u okolici nema zagađivača, jezero je postalo i kupalište. Kako je svibanj konačno ugrijao, pa nam dolaze i toplije noći, a time i moment da društvo u prirodi izazovemo na noć u šatoru i akciju zvanu kampiranje. Jezero Majdan je idealno mjesto za takvu odvažnost.
Dozvolite sebi da otkrijete nešto novo u sebi, društvu i prirodi oko sebe.

Dodatak

Roštilj kobasice u kifli Roštilj kobasica je dobar prijatelj mnogih kućanica, osobito kad je potrebno pripremiti nešto što je jako brzo gotovo, što se može servirati samo uz salatu, a savršeno paše i uz razne priloge. Roštilj kobasica je prijatelj svakog gurmana, odličan saveznik svakog kuhara i »kec iz rukava« svakog kom zapadne odabir hrane koja se priprema u prirodi. Još jedna od dobrih strana kada je riječ o roštilj kobasici je njena priprema. Prosto je, priprema nema recepturu i mogućnost da negdje omanete ne postoji. Savjeti umjesto recepture Dakle, ovom prilikom ne dajemo klasičan recept nego savjete, a prvi je svakako da ne komplicirate odlazak u prirodu nošenjem kućnog roštilja i ostalih aparatura nego iskoristite malu praktičnu tajnu velikih uživatelja u prirodi i sa sobom ponesite samo rešetku iz kućne rerne. U tom slučaju ćete u prirodi pronaći sva ostala potrebna sredstva. To znači da ćete iskopati malu rupu u zemlji koja će vam poslužiti kao ložište i s dvije naspramne strane rupe staviti veći kamen (ako nađete u okolici) ili deblje drvo koje će poslužiti kao postolje za rešetku. U prirodi ćete pokupiti drva i založiti vatru, a zatim kada se napravi lijep žar, zagrijat ćete rešetku i na njoj ispeći roštilj kobasicu, koja će biti brzo gotova jer joj je dovoljno svega nekoliko minuta s obje strane. Tijekom pečenja, kobasicu izbušite na nekoliko mjesta žlicom, da ne bi popucala. Roštilj kobasica jeste božanstvenog okusa ali i ona voli društvo kad je serviranje u pitanju. I dalje pratimo ideju praktičnosti, pa predlažemo da za ovu priliku ponesete dovoljno kifli, koje kupite u usputnoj pekari, a koje odlično pašu uz ovo naše glavno jelo. Također, dobar izbor će biti i senf, majoneza, vrhnje ili već nešto po okusu vaših prijatelja i obitelji. Dakle, ukoliko se nikada niste odvažili kuhati za društvo u prirodi, sada je pravi čas. Roštilj kobasicu stavite u kiflu, dodate prilog i miran trbuh.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti