Najave događanja

NASLOVNICA

Revolucija i ja

19.05.2017 00:00, Rubrika: Uvodnik, Broj: 735

Sutrašnju subotu obilježit će i manifestacija Noć muzeja, ove godine pod sloganom Male i velike revolucije. Cinika će sigurno obradovati ova izabrana fraza koja se savršeno uklapa u ovo aktualno vrijeme. Nedostaje još samo redatelj Ljubiša Ristić, pa da napravi rimejk kazališnog festivala pod nazivom Zlatno doba – Age d’or, koji je realiziran u subotičkom kazalištu 1993., u vrijeme ratnih strahota. No, puno bi to bilo i za one  bezočne, ravnodušne prema dobru i prema zlu.
Temeljno je pitanje je li velik dio ljudi prihvatio životarenje u nametnutoj obezboženoj noći zaboravljenog bitka? Nadahnuti Ghandijem, možemo slijediti u ovoj situaciji i misao pokojnog Jascquesa Maritaina, člana Male braće Isusove, koji je tvrdio i kako pravo djelovanje sile nije način napadanja, nego »čin odlučnog podnošenja, izdržavanja i trpljenja«. Ostavljajući sada po strani podsmješljivost u pogledu fraze Male i velike revolucije, ali i Ghandija i Maritaina, možemo li ustvrditi kako su slobodarske strasti postale dio povijesti? 
Isto kao i postojanje autonomne javnosti. Kako danas uopće pojmiti univerzalije pod dominacijom eklekticizma? Izgleda da je sve pod konac u današnjim europskim društvima. U epohi postmetafizičkog (ne)mišljenja, univerzalističke težnje i emancipatorski zahtjevi su odbačeni i napušteni, težnja za svjesnim mijenjanjem društvenog života nema mjesta u postmodernoj paradi.
Nastoji se suspendirati um kao središte, suspendirati se i vjera kao središte i time je neutralizirana mogućnost djelovanja na cjelinu društva, jer je cjelina postmodernih društava dovedena do virtualnosti. Naravno, revolucionarni pokreti su ugašeni. Medijski privid je uspio eliminirati postojanje autentičnog sukoba u društvu. Avangardna pobuna danas ne postoji čak ni kao estetička fikcija. I što je danas izazov? Ništa. Vri voda. Ustao sam i sipao vodu u šalicu. Dodao sam šećer i vrećicu čaja iz Sri Lanke. Uvoze crni cejlonski čaj. Zove se Classic Earl Grey. I narod ima svoja prava. I na reklame i na šalicu čaja. »Obećanja, obećanja: eto, to je duša oglasa«, napisao je dr. Samuel Johnson 1759., u The Universal Chronicle or Weekly Gazette. Bilo je to vrijeme kada je reklama već postala ozbiljan posao. »Put u pakao popločan je dobrim namjerama«, također je jedna od izjava dr. Johnsona, autora najznačajnijeg rječnika tog vremena, pjesnika, esejista, leksikografa, priređivača Shakespearovih djela. Izjava, koja je uz mnoge ostala poznata i često se citira. 
Veliki muzeji u svijetu danas imaju sponzore. Nadam se da »popločavanje« neće ići u lošem smjeru. Možete otići u muzej Louvre, gdje postoji odjeljenje s programom Flertovanje u muzeju, gdje mladi odlaze na zabavu s DJ-em i upoznaju se međusobno. Male i velike revolucije za sada ostaju u prošlosti, kao i u sanjarijama i kulama u zraku, a muzeji postoje i kada nije Noć muzeja, kao što postoje i knjige nedavno preminulih hrvatskih književnika Merkovića i Sekelja, bilo da je noć ili dan.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti