Najave događanja

NASLOVNICA

Odmahivanje rukom

14.07.2017 00:00, Rubrika: Uvodnik, Broj: 743

Sjećam se izravnog televizijskog prijenosa smrti Ronniea Petersona, na startu utrke Formule 1 na stazi u Monzi 1978. godine. Imao sam tada 15 godina. Sjećam se toga, jer me »prizor« potresao, a uslijedile su godine u kojima smrt više nije bila nešto novo u mojem televizijskom iskustvu. Pri ovome ne mislim na igrane filmove koji se emitiraju na televiziji, nego na vijesti.
Ako ste se prije neki dan uspjeli pomaknuti s vašeg ljetnog luftmadraca i ostaviti po strani čitanje uzbudljivog zapleta romana Zvonka Sarića Prosjački banket i odlučili se pogledati vijesti na nekom od televizijskih kanala, mogli ste putem snimki vidjeti prosvjede stotine tisuća ljudi na ulicama Hamburga kada se u tom gradu održavao sastanak lidera najrazvijenijih država svijeta, koje čine grupu G 20. Putem vijesti mogli ste saznati kako su osim mirnih prosvjednika, koji su u TV vijestima bili u zapećku, na ulicama Hamburga bili i oni koji misle da se i »konkretnijim« metodama mora obraćati svjetskim moćnicima. 
Tako su u udarnim terminima televizijskih vijesti prikazivane snimke pripadnika ljevičarskih organizacija koji ne bježe od sukoba s policijom. Atraktivno za vijesti, ali u tim vijestima nije bilo odvojeno niti deset sekundi za makar naznaku što je suštinski razlog za te prosvjede, osim spominjanja medijske kovanice – antiglobalizam, za koji se »jel’« bore goblini, bića iz bajki za plašenje djece, a ako zatreba i za plašenje ptica i divljači.
Kako nekog objašnjenja za prosvjede »tvrde jezgre« na vijestima nije bilo, dovoljno je za nadomjestak poslušati pjesmu EKV Novac u rukama: Ljepljiv od znoja / i masan od krvi / novac u rukama / voli-ne voli me / kupi me, prodaj me...
I sad neki mogu odmahnuti rukom i reći –  kakve veze samit G 20 ima s nama? E pa, pogledajte u svoje lisnice, pa ćete možda naći poveznicu. Nisam zatrovan ideološkim rješenjima, ali što reći za nastranost da se bogati još više bogate, a siromašni još više siromaše. Knjiga Thomasa Pikettyja Kapital u 21. stoljeću dostupna je i u ovdašnjim knjižarama, a u njoj možete pročitati kako je sedamdesetih godina jedan posto bruto društvenog proizvoda bio u vlasništvu bogataša, dok je u novom mileniju, 33 posto bruto društvenog proizvoda u vlasništvu bogataša. Nije tu baš teško mozgati, pod uvjetom da ne gledate suviše često televiziju. Bez poigravanja s brojkama, ustvrdit ćete kako je debalans, nesrazmjera između akumuliranog kapitala i ekonomskog rasta razlog gospodarstvene nejednakosti, uvećavanja velikih bogatstava.
Na marginama susreta G 20 dogodio se susret Putina i Trumpa. Opet hrpa vijesti. O populistu Trumpu ne treba trošiti mnogo riječi, a o Putinu, može se bar malkice reći. S obzirom na priču je li Srbija bliža Rusiji ili EU. Nisam baš siguran da bi svi mi ovdašnji »ginuli« za Putina u vrijeme kada je radio kao agent KGB-a u Istočnoj Njemačkoj. Bila je ipak tada bolja Juga, jel’ tako? Mogu sad opet neki odmahnuti rukom, samo ne bih volio da se sutra Aleja maršala Tita, gdje živim, preimenuje u Aleju Vladimira Putina. Može se odmahnuti i na vijest o osnutku Saveza antifašista Vojvodine. Ali! Ako pročitate što o tome govori politolog Duško Radosavljević, možda se predomislite u vezi s odmahivanjem.
Nemojte ni sutra odmahnuti rukom na proslavu obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, jer ako odmahnemo rukom, bilo bi to odmahivanje mnogo čemu...!
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti