Najave događanja

NASLOVNICA

Vijesti

14.07.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 743

Obljetnica DSHV-a
 
Obilježavanje 27. obljetnice od osnutka političke stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini bit će održano u subotu, 15. srpnja, u Subotici. Svečanost počinje u 18 sati, kada će biti služena sveta misa u franjevačkoj crkvi svetog Mihaela Arkanđela, nakon čega će od 19 sati biti organiziran prijam u dvorištu Doma DSHV-a (Beogradska cesta 31).
 
Organik Bridž 
Hrvatske i Srbije
 
Osječko-baranjska županija će u suradnji sa Sjevernobačkim i Južnobačkim okrugom u Vojvodini u naredne dvije godine razvijati organsku proizvodnju, a centar novih znanja i inovacija u ovoj vrsti poljoprivrede bit će Istraživačko-razvojni centar u Selenči, saopćio je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS).
Riječ je o projektu Organik bridž (Organic Bridge), koji su pripremili i implementirat će ga, s hrvatske strane Grad Valpovo i organizacija Terra tehnopolis iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Terra’s iz Subotice.
Njihov projekt jedan je od 24 odobrena u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Srbija (Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014. – 2020.), koji su odabrani od ukupno 127 pristiglih projekata.
Projektna menadžerica COPS-a Biljana Viduka kazala je da je cilj projekta da doprinese unaprjeđenju konkurentnosti Osječko-baranjske županije i Sjevernobačkog i Južnobačkog okruga kroz razvoj novih i unaprjeđenje postojećih proizvoda, usluga i brendova u organskoj proizvodnji.
Projekt traje 24 mjeseca i realizirat će se kroz niz aktivnosti s obje strane granice, a COPS će, između ostalog, prenijeti iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske kroz podršku u osnivanju sličnog centra u Valpovu, te kroz istraživanja, obuke i kreiranje brendova.
H. R.
Učenje hrvatskoga jezika
 
U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je 10. srpnja prva sjednica Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskoga kao drugoga, stranog i nasljednog jezika. 
Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik i predsjednik Vijeća naglasio je kako poznavanje hrvatskoga jezika ima nemjerljivo značenje za očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske te je stoga briga o učenju i poučavanju hrvatskoga jezika izvan Lijepe Naše jedan od prioriteta rada Središnjeg državnog ureda, ali i Vlade Republike Hrvatske.
»Uspostavom Vijeća želi se potaknuti razvijanje postojećih te pronalaženje novih oblika učenja i poučavanja hrvatskoga jezika kao drugoga, stranog i nasljednog jezika te doprinijeti učvršćivanju položaja i ugleda hrvatskog jezika, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu. Nadam se da ćemo već nakon današnje sjednice imati malo jasniju sliku o trenutačnom stanju i o potrebnim prvim koracima kojima bismo putem hrvatskoga jezika mogli još jače povezati Hrvate ma gdje bili te još snažnije promicati hrvatski jezik i kulturu«, rekao je Milas.
Vijeće za učenje i poučavanje hrvatskoga kao drugoga, stranog i nasljednog jezika je koordinacijsko, savjetodavno i stručno tijelo koje ima zadatak utvrditi ciljeve i dati smjernice za rješavanje brojnih tekućih pitanja vezanih uz provedbu i promicanje učenja i poučavanja hrvatskoga jezika i kulture, posebice među Hrvatima i njihovim brojnim potomcima koji žive izvan Republike Hrvatske. Sastoji se od članova predstavnika nadležnih državnih tijela i institucija te od članova neovisnih stručnjaka odabranih Javnim pozivom. 
H. R.
 
Devet mjesta 
u kosovskom parlamentu
 
Srpska lista osvojila je 44.578 glasova ili 6,12 posto glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu i u budućem sazivu kosovskog parlamenta zauzet će devet od 10 zagarantiranih mjesta za srpsku zajednicu.
Srpska lista ističe u priopćenju da će ovaj izborni proces kod srpskog naroda na Kosovu ostati upamćen po tome što je uskraćeno pravo glasa svim osobama koje su uvjetno glasovale na sjeveru Kosova s važećim dokumentom i tako su dovedene u nejednak položaj.
Z. S.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti