Najave događanja

NASLOVNICA

Ludaško jezero

14.07.2017 00:00, Rubrika: Priroda i društvo, Broj: 743

Ideja je bila odmetnuti se na boravak u prirodi u aranžmanu koji prave drugi, a zadatak pronaći interesantnu i primamljivu akciju za vikend. Što prizivaš, tako ti se i dogodi, pa se tako na internetu pojavio poziv na interesantnu biciklističku vožnju u prirodi. Idealno. Nema osmišljavanja sadržaja i putanja. Jedino je bilo pojaviti se na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme.
 
Tko, gdje i što?
 
Biciklističku turu oko Ludaškog jezera organizirala je Udruga ljubitelja prirode Riparia, a mjesto sastanka je bio Vizitorski centar Ludaš koji se nalazi na Hajdukovu i koji je smješten uz poznatu čardu kraj jezera Ludaš, pa ga je lako pronaći. Inače, članovi Riparie se bave promatranjem i proučavanjem prirode i njenim očuvanjem, a jedan od vidova aktivnosti kojima ostvaruju svoje ciljeve jeste i organiziranje ovakvih i sličnih tura s ciljem popularizacije zaštite životnog okoliša. Osmišljavaju brojne volonterske kampove, u kojima sudjeluju ljudi iz svih dijelova svijeta koji rade na uređivanju ovog rezervata, a najinteresantniji i najbrojniji su ptičarski kampovi. Gorućih 30 i više stupnjeva nije omelo nekoliko entuzijasta i ekipa odabranih je bila spremna za istraživanje.
 
Dalekozor u ruke, biciklić i put pod kotače
 
Na samom startu smo od Tomaža i Saleta, naših domaćina iz Riparie, čuli da je Ludaško jezero specijalni rezervat prirode. Jezero je nastalo radom vjetrova i ono je odmorište i hranilište ptica koje se nalaze na istočnom migratorskom putu i tu su zabilježene 284 vrste ptica od kojih se mnoge tu i gnijezde. Ovaj kompleks vlažnog staništa prostire se na oko 800 hektara i čine ga otvorene vodene površine, stepske, slatinske i vlažne livade, kao i tršćaci, a tu je i raznovrstan biljni i životinjski svijet koji ga nastanjuje. Uz osnovne informacije, dobili smo i dalekozore kako radoznalom oku ništa ne bi promaklo.
Prva skupina koju smo sreli u ovoj našoj avanturi su podolska goveda. O tome da je ovo zemljište pravi raj za njih, nitko nas nije morao obavijestiti, prizor je govorio sam za sebe. Pravo iz dvorišta ovih goveda otišli smo na mjesto gdje se rado gnijezde ornitolozi kako bi prstenovali brojne ptice. Na našu žalost, kamp prstenovanja ptica još nije počeo, pa nismo imali priliku vidjeti kako to funkcionira, ali će i za to biti prilike. No, istraživača u nama smo zadovoljili svladavanjem trskom obraslog starog mola koji je vodio do jednog od četiriju otoka Ludaškog jezera. Osvojismo ovaj otok, ali je i on toliko obrastao da otočni moment nismo doživjeli. Dalje nas je put vodio preko naselja Nosa do Róka tanye na kom se ugnijezdila prava arheološka riznica predmeta nađenih u iskopinama u okolini jezera. Autentične starine, priče o rijetkim vrstama i dovitljivosti naših predaka pale su u vodu pred iskopinama mamuta. Zub mamuta ne srećemo često, pa je razumljivo oduševljenje, a podatak što je radio taj mamut tu i je li ih bilo više, probudio je radoznalca u nama, tako da će ovaj kraj dobiti još koju priliku od nas.
Plavokljuna patka, brkata sjenica, razne močvarne vrste, grabljivice, obične žabe, riba kao u priči ili rijetki zeleni morski trozubac, neodoljivo kroje sjajnu prirodu i prave interesantno društvo. Nekoliko sati na dvokotaču, dvadesetak kilometara asfalta, pijeska, njive i kroz trsku, s ljudima o kojima znate samo da vole prirodu kao i vi, a u društvu šarenog biljnog i životinjskog svijeta, učinili su da vikend dobije skroz drugu dimenziju, a priroda i društvo zapise s terena. 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti