Najave događanja

NASLOVNICA

Veliki podstrek za dalji rad

14.07.2017 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 743

Osvojeno prvo mjesto nogometaša hrvatske zajednice iz Srbije na 5. Europskom nogometnom natjecanju reprezentacija hrvatskih manjina, održanom od 23. do 25. lipnja u Svetom Martinu na Muri u Hrvatskoj, bilo je povod za razgovor s kapetanom momčadi Mijom Ercegom iz Golubinaca. Mija je za reprezentaciju Hrvata iz Srbije nastupao već 20 puta. Na četiri europska natjecanja reprezentacije hrvatske nacionalne manjine tri puta je ova nogometna momčad bila europski prvak, a jednom su zauzeli 4. mjesto. Potom slijede Europeada 2012. u Bautzenu u Njemačkoj, na natjecanju svih nacionalnih manjina, gdje su zauzeli visoko treće mjesto. Nagrade nisu izostale ni na svjetskim prvenstvima. Na Olimpijskim sportskim igrama u Hrvatskoj u malom nogometu osvojili su 3. mjesto, a nagrade nisu izostale ni u ostalim sportskim disciplinama. Na svjetskom nogometnom natjecanju u Zagrebu 2015. godine u finalima ovi momci osvojili su 2. mjesto. Danas Mija s ponosom kaže da su drugi u svijetu u velikom nogometu. Osvojena visoka priznanja samo će biti još jači podstrijek za dalji rad.
 
Velika čast
 
Svi osvojeni dosadašnji trofeji dokaz su da se uloženi rad i trud svih skupa isplatio: 
»Sva ta natjecanja su za mene izuzetno značajna, s obzirom na to da se cijeli svoj život bavim sportom, odnosno nogometom. Posebna mi je čast predstavljati jednu nacionalnu manjinu naroda kojem pripadam ovdje u Srbiji. Nije mala stvar biti prvi u Europi, ili drugi u svijetu, te na Olimpijskim igrama gdje je sudjelovalo 25 zemalja svijeta. Također, nije mala stvar sretati se oči u oči s poznatim sportašima i ekstra mladim talentiranim momcima, koji će sutra igrati u velikim europskim klubovima«, kaže Mija dodajući: »Iz svoje ekipe bih izdvojio nekoliko pojedinaca koji su pravi majstori nogometa. Neki od njih su se otisnuli u profesionalne vode: Dejan Kekezović, Slaven Juriša, Damir Željko, Bojan Ušumović itd. Mogu slobodno reći da sam možda za neke od njih i sam zaslužan, jer sam ih pozivao da igraju za našu reprezentaciju. Sva dosadašnja odličja i priznanja samo su mi davala dodatnu snagu, volju i podstrijek da još bolje igram, a već sutra da pronalazim mlade talente koji imaju perspektivu i želju da igraju za nogometnu reprezenta-ciju Hrvata iz Srbije. Samim tim i oni sebe na taj način afirmiraju da dobrom igrom uspiju u životu kao profesionalci. To mi je najveća želja.«
 
Predah, na kratko
 
Nijedan uspjeh, pa tako i ovaj posljednji, nije se mogao postići bez velikog truda i znoja: 
»Posebnu zahvalnost bih odao našem stručnom stožeru, kojem i sam pomažem. Za rad, red i disciplinu veliku zahvalnost dugujemo treneru Marinku Poljakoviću, a za tehniku zahvaljujemo Petru Kuntiću koji nas više od desetljeća vodi, savjetuje i osigurava uvjete. Mi se trudimo da im uzvratimo zlatnim odličjima. Zahvalio bih se i svim svojim suigračima na zalaganju i borbenosti, jer bez njih ni moj uspjeh, ne bi bio uspjeh«, navodi Mija. 
Predah je, kako kaže, samo na kratko. Već idućeg mjeseca reprezentaciju očekuju HSI (Hrvatske sportske igre) u Zagrebu, gdje će se natjecati u tri discipline: malom nogometu, stolnom tenisu i atletici: 
»Sudjelovat će 26 zemalja svijeta. Prvi puta ću se okušati kao selektor ekipe u malom nogometu, a po potrebi ću i zaigrati. Htio bih naglasiti da su ova natjecanja iznimno važna i za živote mladih igrača, koji kroz ova putovanja sklapaju poznanstva, stječu prijatelje, povezuju se i uživaju u kvalitetnom druženju, što i jeste cilj svih ovih sportskih natjecanja. Želio bih na samom kraju spomenuti kako je cijela organizacija za 5. Europsko nogomento natjecanje bila na izuzetno visokoj razini, iza koje stoji Hrvatski nogometni savez na čelu s Davorom Šukerom, Zorislavom Srebrićem, Perom Šarićem i drugim znamenitim ličnostima iz HNS-a. Nama ne preostaje ništa drugo nego nastaviti istim, možda još jačim tempom kako bismo opravdali sve što smo postigli do sada, i kako bismo bili još bolji na narednim natjecanjima«, zaključuje Erceg.
Svoje nogometno umijeće nogometaši hrvatske zajednice iz Srbije pokazat će sljedeće godine na Prvenstvu Europe svih klubova, koje su utemeljili Hrvati izvan Hrvatske, a koje će, prema najavama, biti održano u Francuskoj.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti