Najave događanja

NASLOVNICA

Želja – sudjelovanje na Olimpijadi

14.07.2017 00:00, Rubrika: Sport, Broj: 743

Stolni tenis ima bogatu tradiciju u Subotici, počeo se igrati u prosincu 1944. egzibicijskim mečom da bi prvi stolnoteniski klub koji je ponio ime Spartak bio osnovan 21. travnja 1945. Nakon tri godine postojanja klub je osvojio titule prvaka države u muškoj i ženskoj konkurenciji na prvenstvu koje je održano u Zagrebu. Subotičani su dali mnoge velikane ovog sporta, međutim najviše se ističu Vilim Harangozó i Zoran Kalinić, koji su bili svjetski prvaci. Klub je dva puta bio prvak europskog Kupa sajamskih gradova: 1977. i 1980. godine.    
Stolnoteniski klub Spartak ima generaciju mladih uspješnih igrača, a jedan od njih je i skromni Luka Andrašić, učenik drugog razreda Tehničke škole na smjeru elektrotehničar računala, koji se počeo natjecati u redovnoj konkurenciji, međutim sada svoje najbolje uspjehe bilježi među osobama s invaliditetom u šestoj grupi. Luka od rođenja ima problema s krivim »x« nogama i s blagim deformitetom kuka, ali usprkos tome s velikim entuzijazmom i željom igra stolni tenis. 
»Stolnim tenisom sam se počeo baviti prije devet godina kada sam bio sasvim mali i teško vidio cijeli stol. Ljubav prema ovom sportu je počela u Sportsko-rekreativnom centru Ekonomskog fakulteta kod tate koji je ondje radio sa studentima. Tu sam trenirao nekoliko godina, a nakon toga prešao u Spartak. Do prošle godine sam se mogao ravnopravno natjecati u redovnoj konkurenciji s kadetima, međutim sada mi to predstavlja problem, jer su u juniorskoj konkurenciji, zbog moje invalidnosti, ostali igrači postali brži od mene. Srećom, primijetili su me na turniru i dobio sam poziv u reprezentaciju i na prvenstvo osoba s invaliditetom, gdje sam bez izgubljenog seta osvojio titulu prvaka Srbije. Uspjesi u konkurenciji osoba s invaliditetom su mi vratili volju u sport i sada se osjećam zadovoljno s velikom željom i voljom za daljim radom i treniranjem«, kaže Andrašić.
Možeš li se pohvaliti odličnim rezultatima, posebno u proteklih godinu dana?
Državni prvak sam u konkurenciji osoba s invaliditetom, trijumfirao sam u posljednjih šest natjecanja u ovoj konkurenciji i to bez izgubljenog seta. Član sam juniorske i seniorske reprezentacije Srbije s kojom sam nedavno bio u Rumunjskoj, gdje sam osvojio treće mjesto u pojedinačnoj konkurenciji i zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji s kolegom iz Slovačke. Sada ću na pripreme u Slovačku, a nakon toga slijedi turnir u Češkoj, a zatim idem na Europske igre mladih koje će biti održane u Genovi u listopadu. Paralelno sam se natjecao i u redovnoj konkurenciji, pa sam s ekipom Spartaka osvojio ekipno treće mjesto među juniorima. 
Stolni tenis je sport koji iziskuje puno treniranja. Predstavlja li to problem za tebe? 
Lako uspijevam uskladiti obveze u školi s treninzima. Ako netko hoće i želi, može se organizirati i završiti sve obveze. Kada sam poslijepodne u školi, treniram prijepodne od 8 do 10 sati i poslije još imam vremena za učenje. Bolja je situacija s prijepodnevnom nastavom; onda nakon ručka idem na trening i poslije imam dosta vremena za učenje.  Po završetku škole, za vrijeme raspusta, treniram i po dva puta dnevno, što mi ne predstavlja problem, jer tada imam puno slobodnog vremena. 
Koji je tvoj cilj?
Prvi životni cilj sam ostvario, kada sam postao reprezentativac. Član sam juniorske i seniorske reprezentacije Srbije, a sada mi je najveća želja da se kvalificiram na Olimpijadu 2020. godine, koja će biti održana u Tokiju i da osvojim medalju na nekom velikom natjecanju. Na Olimpijadu ide najboljih 12 igrača u svijetu u svakoj konkurenciji, plus dvojica koji dobijaju specijalne pozivnice. Igram u šestoj kategoriji i u toj grupi spadam u najmlađe igrače među seniorima sa svojih 16 godina. Imam još tri i pol godine i nadam se da ću izboriti sudjelovanje na Olimpijadi. Ugodno sam bio iznenađen kada sam dobio medalju Lajosa Vermesa za sportski podvig godine, pošto sam postao reprezentativac u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji za osobe s invaliditetom, kao i posebno priznanje na tradicionalnoj dodjeli nagrada najboljim sportašima Subotice. Čestitao bih i Davoru Štefaneku koji je zasluženo bio najbolji sportaš Subotice u oba izbora. 
Preporučuješ li svakome da se bavi sportom? 
Jako mi je čudno da ima djece koja se ne bave ni jednim sportom. Preporučujem svima da probaju i treniraju bilo koji sport, jer tu, osim natjecanja, ima i puno druženja i zabave. Osim stolnog tenisa bavio sam se i raznim drugim sportovima, probao sam veliki tenis, plivanje, klizanje, naučio skijati, a nogomet sam trenirao punih pet godina, paralelno sa stolnim tenisom i to do 6. razreda osnovne škole. Kad više nisam stizao zbog gustog rasporeda, opredijelio sam se za stolni tenis, zbog čega sam sada ispunjen i sretan.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti