Najave događanja

NASLOVNICA

Najuspješnija u matematici

14.07.2017 00:00, Rubrika: Kužiš?!, Broj: 743

Hrvatsko nacionalno vijeće prvi puta je na kraju protekle 2016./17. školske godine dodijelilo nagradu Crvena kravata za najboljeg učenika generacije na hrvatskom jeziku, a pripala je Anamarii Tumbas iz Subotice. Ona je prema Pravilniku o pohvaljivanju i nagrađivanju učenika i nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji, kojeg je ove godine usvojio Odbor za obrazovanje, imala najveći broj bodova od pristigle prijave za četiri kandidata te je tako ostvarila ovu laskavu i hvalevrijednu titulu. 
Anamaria je osnovnoškolsku naobrazbu stekla u školi Matko Vuković. Osim uspjeha 5,00 i Vukove diplome, išla je i na brojna natjecanja tijekom cijelog dosadašnjeg školovanja iz matematike, hrvatskoga, srpskoga i odbojke, na kojima je osvajala brojne nagrade, među kojima neke i na republičkoj razini. Dobitnica Crvene kravate je ostvarila uspjeh i izvan osnovne škole – Nižu muzičku školu je završila s prosjekom 5,00 u svim razredima, a ima i dvije nagrade s natjecanja pijanista. 
 
Što za tebe znači biti učenica generacije na hrvatskom jeziku?
Biti učenica generacije na hrvatskom jeziku je posebna čast i sretna sam zbog toga. To mi je priznanje za sav trud koji sam uložila u školi i na natjecanjima.
Osim prosjeka 5,00 i Vukove diplome, dobila si pohvalu i za brojna natjecanja na kojima si sudjelovala i osvajala nagrade. Koja su to?
Išla sam na natjecanja iz matematike, hrvatskog, srpskog kao nematerinjeg jezika i odbojke, a najveći uspjeh sam ostvarila iz matematike. Od četvrtog do osmog razreda sam sudjelovala na natjecanjima iz matematike i osvajala nagrade na općinskoj i okružnoj razini, a najuspješnija sam bila u sedmom razredu kada sam bila prva na općinskom i okružnom natjecanju te sam se te godine jedina iz Grada Subotice plasirala na državno natjecanje. Na natjecanju iz hrvatskog jezika sam najuspješnija bila u osmom razredu kada sam osvojila treće mjesto na republičkom, a godinu prije sam također bila treća na međunarodnom natjecanju u haiku poeziji. Iz srpskog jezika kao nematerinjeg sam se u sedmom razredu plasirala na republičko natjecanje, gdje sam bila deveta, a u osmom razredu sam osvojila treće mjesto na okružnom natjecanju. U nižim razredima sam osvojila i nagrade iz streetball natjecanja u odbojci. 
Iako si ostvarila uspjehe iz različitih područja, koji predmet ti je ipak najdraži?
Najdraži predmet mi je matematika. 
Poput drugih učenika iz hrvatskih odjela, sigurno si puno putovala sa školom. Koje putovanje bi izdvojila kao najdraže?
Početkom sedmog razreda su odabrani učenici išli u Bratislavu, među kojima sam bila i ja. Ondje smo se lijepo družili i bilo mi je jako dobro na toj ekskurziji.
U kojoj školi ćeš nastaviti daljnje obrazovanje?
Daljnje obrazovanje nastavljam u Gimnaziji Svetozar Marković, opći smjer na hrvatskom jeziku. Odabrala sam taj smjer jer je na hrvatskom jeziku i zato što je dobra priprema za daljnje školovanje. Moja starija sestra i brat su također završili gimnaziju, opći smjer i oboje su uspješni studenti. 
U kojoj struci sebe vidiš u budućnosti?
Još uvijek ne znam.
Završila si i nižu muzičku školu. Što si svirala i koje nagrade si osvojila na natjecanjima u ovom području?
Da, završila sam dva razreda pripremne nastave i nižu muzičku školu s prosjekom 5,00. Učila sam svirati klavir i mogu reći da uživam dok ga sviram. Ove godine sam osvojila treće mjesto na Međunarodnom natjecanju pijanista Josip Slavenski, a prošle godine sam bila prva na pokrajinskom natjecanju Pianissimo. 
Treniraš li nešto?
Jedno vrijeme sam trenirala odbojku, zimi idem na klizanje, volim i plivanje, a kao mala sam išla na folklor. 
Što voliš raditi u slobodno vrijeme?
Volim praviti kolače s mamom, a posebno uživam dok pravim božićnjak. Volim gledati i nogomet i navijam za Real Madrid. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti