Najave događanja

NASLOVNICA

Zahvala za Božju milost

14.07.2017 00:00, Rubrika: Crkva, Broj: 743

Križevi krajputaši, križevi u atarima, križevi na raskrižjima. Svi oni odraz su duboke pobožnosti ovdašnjeg naroda koji je križeve podizao da bi se Bogu zahvalio i onda kada mu je crkva bila predaleko. Neki od njih ostali su samo u sjećanjima starijih, neke ne pamte čak ni oni vremešniji, a neki i dalje ponosito odolijevaju desetljećima i stoljećima. Ovoga puta donosimo vam lemešku priču o križevima. 
Najstariji križ za koji se sa sigurnošću može reći kada je podignit je križ ispred crkve Rođenja Blažene Djevice. Njega je 1796. godine podigla obitelj Pijuković. Jedini natpis na postolju tog križa je jasno čitljiva godina. Ispred crkve je i kip Blažene Djevice Marije. Na natpisu koji je i danas očuvan piše da je »ovaj spomen na slavu majke Božije postavila Estera Alaga, kći Time i Stane Knezi 1924. godine«. U blizini crkve je i jedan manji, bijeli križ koji je 2004. godine dao podići lemeški župnik Antal Egedi. Na izlazu iz Lemeša prema Stanišiću 1826. godine obitelj Kermendi podigla je kameni križ. Prvo je, tijekom gradnje pogona za proizvodnju stočne hrane, križ bio zaklonjen, a onda je 1984. godine, tijekom gradnje svlačionice za nogometaše, izmješten na drugu stranu ulice. Križ je i danas očuvan, a na uklesanom natpisu još uvijek se može iščitati 1826. godina. Na uglu Beogradske ulice je očuvani bijeli križ u čijem postolju je natpis na mađarskom i ime obitelju Csernus, koja je podigla taj križ 1918. godine.
Na ulazu u Lemeš iz pravca Sombora je veliki drveni križ. Obnovljen je prije nekoliko desetljeća, a podigli su ga preci obitelji Kermendi.
Zanimljivo je da na putu Sombor – Lemeš uz samu cestu križeva nema. 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Blaćenje i odgovornost

Nije samo stvar Hrvata već stvar vladavine zakona u kojoj se ne tolerira tako olako kršenje zakona, etičkih i profesionalnih normi

Vijesti