Najave događanja

NASLOVNICA

Izabrane drame i dječja književnost

14.07.2017 00:00, Rubrika: Kultura, Broj: 743

U sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društva hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski koncem lipnja objavljena je treća, posljednja u nizu knjiga Izabranih djela hrvatskoga književnika rođenog u Hrtkovcima Miroslava Slavka Mađera pod nazivom Izabrane drame i dječja književnost.
U ovoj knjizi, koju je priredila Hrvojka Mihanović Salopek, obuhvaćen je izbor iz autorove dramske djelatnosti i književnosti za djecu i mlade. Podsjećanja radi, navest ćemo kako je u prvom svesku sačinjen izbor iz 22 zbirke njegovih pjesama, a u drugom svesku Izabranih djela nalazi se izbor iz četiri romana, dvije zbirke novela i pet zbirki kritičkih prikaza, memoarskih zapisa i eseja.
Iako je nedvojbeno svoja najvažnija književna ostvarenja Mađer dosegnuo na području pjesništva, u jednom dijelu svojeg žanrovski raznolikog opusa okušao se i kao autor radijskih i televizijskih dramskih komada te igara za odrasle i za djecu, a također je i sam radio dramske adaptacije, među kojima su najveću popularnost doživjele njegove dramatizacije proza Ivana i Josipa Kozarca za kazalište. Od druge polovice šezdesetih godina prošlog stoljeća do mirovine Mađer je radio kao urednik, novinar i dramaturg u literarnoj redakciji i u dramskom programu Radio Zagreba. Zadaci njegova zaposlenja inicirali su i njegov spisateljski angažman na području radiodramske djelatnosti, tj. njegov doprinos žanru kojeg Carlos Larronde naziva »Theatre invisible« (»nevidljivo kazalište«), naglašavajući kako za razliku od scenskog prikaza, radiodrama komunicira sluhom, a ne vidom.
Osim golemog pjesničkog i proznog opusa za odrasle te dramskog opusa, Mađer je znatan dio svojeg pisanja usmjerio i na područje dječje književnosti. Na tom polju objavio je više knjiga sljedećim redoslijedom: Pišta s vašarišta, (pjesme) Zagreb, 1975.; Ispod klupe, (pjesme) Čakovec, 1981.; Djedovo slovo, (priče) Zagreb, 1981. i 1990.; Leteći šaran, (priče), Vinkovci, 1995.; Zavičajni tim, (pjesme) Vinkovci, 2001.; Dječje priče, pjesmice, humoreskice, radioigre i bilješkice, Zagreb, 2007. te Pišta oko svijeta, slikovnica, Zagreb, 2013. Ova knjiga na više od 450 stranica donosi i pažljiv izbor iz ovoga segmenta Mađerovog stvaralaštva, a osim uvodne studije dr. sc. Hrvojke Mihanović Salopek, knjiga sadrži i bibliografske podatke o Miroslavu Slavku Mađeru.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti