Najave događanja

NASLOVNICA

Kultura vijesti

14.07.2017 00:00, Rubrika: Kultura vijesti, Broj: 743

Mikini dani u Beregu
 
BEREG – U Beregu će sutra (subota, 15. srpnja) biti održana smotra tamburaša Mikini dani i ujedno obilježena 90. obljetnica od osnutka prve hrvatske udruge u selu čiju tradiciju baštini HKPD Silvije Strahimir Kranjčević. Nastupit će tamburaši iz Hrvatske, BiH i Mađarske, a koncert će održati Marija Pavković Snaša i TS Zlatno klasje. U 17 sati je sveta misa, od 18 sati kreće povorka sudionika od crkve do Ljetne pozornice na kojoj u 19 sati počinje program. 
Z. V.
 
Slamarska kolonija u Tavankutu
 
TAVANKUT – U organizaciji HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonje naive u tehnici slame, u Tavankutu će od 15. do 23. srpnja biti održan XXXII. saziv Prve kolonje naive u tehnici slame. U povodu otvorenja kolonije na Etnosalašu Balažević, sutra (subota, 15. srpnja) u 19.30 sati, bit će priređen kulturno-umjetnički program. Osim domaćina, u programu će nastupiti i gosti iz Austrije – Hrvatska folklorna grupa Poljanci iz Vulkaprodrštofa.
I. D.
 
Godišnji koncert 
HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta
 
TAVANKUT – Godišnji koncert folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta bit će održan u nedjelju, 16. srpnja, na Etnosalašu Balažević u Donjem Tavankutu. Početak je u 19.30 sati. 
I. D.
 
Seminar bunjevačkog stvaralaštva 
u Tavankutu
 
TAVANKUT – U organizaciji HKPD-a Matija Gubec, u Tavankutu će od 18. do 22. srpnja biti održan VI. seminar bunjevačkog stvaralaštva. Ovogodišnji seminar imat će četiri tematske cjeline u kojima će se šire obrađivati pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples, tamburaška glazba, tradicijski instrument – gajde i osnove slamarske tehnike. Polaznici seminara su iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Srbije.
I. D.
 
Natjecanje u pucanju bičevima
 
ĐURĐIN – U organizaciji UBH Dužijanca u utorak, 18. srpnja, bit će održano Natjecanje u pucanju bičevima. Natjecanje se održava na salašu Vlatka Vojnića Purčara na Đurđinu, s početkom u 17 sati. Ovaj događaj će biti održan treći put i uvršten je u sadržaj programa Dužijanca 2017.
Svi koji žele sudjelovati, revijalno ili natjecateljski, ako imaju, neka ponesu svoje bičeve, najavljuju organizatori.
 
(Ne)Sklad(a)ni divani u Tavankutu
 
TAVANKUT – Zbirka priča (Ne)Sklad(a)ni divani Tomislava Žigmanova bit će predstavljena u utorak, 18. srpnja, u Galeriji HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu. Uz autora, o knjizi će govoriti novinar i urednik Davor Bašić Palković i povjesničar Vladimir Nimčević. Početak je u 20 sati. 
 
Prvi broj časopisa Kulttura:
 
NOVI SAD – Prvi broj časopisa Kulttura:, koji predstavlja dio istoimene multimedijalne platforme besplatno je dostupan Novosađanima. Glavna i odgovorna urednica Kultture: Nataša Gvozdenović kaže da je časopis zamišljen kao veoma otvorena, fleksibilna forma koja će uz različite suradnike i sugovornike i kroz raznovrsne pristupe nastojati otkriti novo i preispitati poznato.
U prvom broju časopisa Kulttura: u fokusu su vizualni umjetnici Petar Mirković i Tadija Jančić, koji su afirmirani na europskoj, odnosno svjetskoj sceni suvremene vizualne umjetnosti, a imaju svoje ateljee u tzv. Kineskoj četvrti koja, kao budući Youth Creative Polis, predstavlja jednu od glavnih okosnica u projektu Novi Sad 2021. – Europska prijestolnica kulture.
Kulttura: ima i informativni karakter obavještavajući što se u Novom Sadu događa na polju kulture i umjetnosti, kao i edukativni karakter.
Časopis Kulttura: izlazi mjesečno u tiraži od 10.000 primjeraka i bit će dijeljen Novosađanima besplatno u svim gradskim institucijama kulture, a u planu je da se časopis može pronaći i u Beogradu. Produkciju i distribuciju časopisa Kulttura: realizira agencija Kuća ČuvarKuća, institucionalni partner je Kulturni centar Novog Sada, a potporu projektu dao je brend IDEA.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti