Najave događanja

NASLOVNICA

Borba i limunada

04.08.2017 00:00, Rubrika: Uvodnik, Broj: 746

Već je od ranije poznato da se mještani, ali i turisti – žale na one druge turiste, razularene, nepristojne goste koji dolaze na hrvatski dio Jadranskog mora. Nije tu glavni problem što se nose tange na pjaci, nego bahatost. Jeste da se od tih turista partijanera ubere pozamašno eura, ali to podrazumijeva i trpljenje nesnosne buke koja dopire s tzv. party plaža ili iz noćnih klubova i primitivnog ponašanja onih koji misle da za njihov sitan novac mogu sve što hoće, a što doma ne bi mogli raditi. E sad, može li se prodati, primjerice, ono što je na Hvaru pod zaštitom UNESCO-a, dakle tradicija, za popijene koktele i limunade partijanera? 
A koja li je samo razlika između pjesme Sachera i Rundeka Moja prva ljubav (djevojke u ljetnim haljinama volim / ljubim ih u leđa / mirišu na smolu), sve s predivnom solo dionicom na saksofonu, od monotonih, zatupljujućih udaraca tehno miksova beatova kojima DJ ekipe zabavljaju partijanere. Dobro, znam da ne mogu očekivati od partijanera da slušaju glazbu Gustava Mahlera, kao von Achenbach na venecijanskoj plaži u Viscontijevom filmu Smrt u Veneciji. No, iako za sluh baš i ne znam, ali znam da se jedino na nedostatak mozga do sada još nitko nije žalio dragom Bogu.
Na svu sriću, divnih konoba još uvik ima u Dalmaciji, a one su bile nezaobilazno mjesto u društvenom životu; sadržavale su dalmatinski duh, jer se u konobe nije išlo samo zbog toga da se zadovolji glad, nego zbog susreta i razgovora. Tako je uglavnom bilo i u Subotici prilikom odlazaka u kafane. Bilo je to mjesto druženja u kojemu hrana nije samo hrana i piće nije samo piće. U ove žestoko vrele dane, namjerno sad ne upotrebljavam izraz kanikula, koji se ranije rabio za »pasju žegu«, jer su ove temperaturne vrijednosti oho-ho iznad značenja te riječi. Sjetim se predivne subotičke hladovite bašte-kafane Borac, pored nekadašnje kafane Zagreb na Korzu. Nije u toj kafani bilo hamburgera, a kamoli flipera, ali su na ogradi kafane bili izlozi Foto novina, gdje su izlagane reportaže novinara koji su pratili ondašnju gradsku kroniku. 
Pričali smo u Borcu i o tadašnjim političkim vijestima – kako bi to rekao novinar Drago Hedl, o situaciji kada su Žifci u škripcu, a da se i sada susretnem u toj nepostojećoj kafani Borac s nekadašnjim sugovornicima, pričali bismo sigurno i o partijanerima, ali i o politici koja se odnosi neposredno na današnjicu.
I što bih odmah rekao? »Dao je Vučić intervju za švicarski Blick, kaže kako želi otvoreno i fer razgovarati o kosovskom konfliktu, iako tvrdi da Srbi za to još nisu spremni, ali on neće popustiti.« Takva izjava još više pojačava ovu nesnosnu žegu, ali tu je i doza rashlađenja, jer Vučić u istom razgovoru kaže i sljedeće: »Ne stidim se reći da sam se promijenio. Samo se magarci ne mijenjaju.«
U ranija vremena, dok je još izlazila novina Borba, ona crvena, znalo se reći: Život je borba, a Borba košta 2 dinara, kao i limunada. Kada sutra sretnem novinara Milenka Popadića s njegovom vječitom Coca-Colom dok ide u redakciju, reći ću mu uobičajeno: »Daj, Pope, presijeci već jednom s Pepsijem, a on će mi odgovoriti: 
»Ma daj ... Pepsi je izmislila Coca Cola radi konkurencije, pobošljanja prodaje.«

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti