Najave događanja

NASLOVNICA

Stručna potpora poljoprivrednicima

04.08.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 746
Centar za agrarne inicijative Vojvodine predstavljen u Tavankutu

Na Etnosalašu Balažević 27. srpnja organizirana je stručna tribina za edukaciju poljoprivrednika u organizaciji Centra za agrarne inicijative Vojvodine. Organizator skupa dipl. ekonomist Josip Stipić,  direktor poljoprivrednog poduzeća HV-partner iz Male Bosne, koji obnaša i funkciju predsjednika Centra za agrarne inicijative Vojvodine, predstavio je ovu organizaciju. 
 
Prijedlozi zakonskih rješenja
 
»Centar za agrarne inicijative Vojvodine radi pune dvije godine. To je organizacija koja se nalazi u institucionalnom sistemu, izravno povezana s ključnim subjektima u svezi razmatranja i razvoja poljoprivrede. Izravno je vezana i komunicira s Privrednom komorom Srbije i s Ministrastvom poljoprivrede, ima neposrednu vezu i kontakte s tim državnim tijelima. S obzirom na našu kadrovsku strukturu i visoku kompetentnost, Centar predstavlja stručno tijelo koje radi na novim prijedlozima zakonskih rješenja koja idu u pravcu izrade strategije poljoprivrede, a radi i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, pokreće odgovarajuće inicijative u svezi ukupnog unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i stanja u poljoprivredi i privredi uopće. U sastavu našeg Upravnog odbora su istaknuti akademici, doktori i znanstvenici, profesori s novosadskog Sveučilišta, Poljoprivrednog fakulteta i Instituta, također istaknuti menadžeri, ravnatelji različitih poduzeća diljem Vojvodine, koji se bave poljoprivrednom djelatnošću. Kao predsjednik  Centra za agrarne inicijative Vojvodine istaknuo sam na ovom skupu kako smo pokrenuli vrlo značajna pitanja: kao npr. da se državna zemlja ne može prodavati nikome, ni stranim ni domaćim kupcima, da se državna zemlja koja se daje u zakup ne smije više davati preko dražbe, jer je na taj način mogla doći  u posjed samo velikih proizvođača, a često je dolazilo i do manipulacije. Državna se zemlja treba davati po tzv. programskim modelima, što bi značilo da bi običan seljak, poljoprivredni proizvođač  koji ima nezaposlenu djecu mogao putem natječaja doći do državne zemlje, čime bi se postigao najviši stupanj socijalne stabilnosti zemlje, a time praktično država investira u male i srednje proizvođače.  Time bi se sačuvala demografska struktura sela. Zbog čega smo danas u Tavankutu? Tavankut je jedno specifično područje, zato što su ovdje iskreni radni ljudi, vrijedni i iskusni proizvođači.«
 
Predavanja iz agrara
 
Četiri predavača i agrarna stručnjaka: dr. Stevan Maširević, dr. Vitomir Vidović, prof. Zoran Keserović i dr. Branko Vučković prisutnima su pružili nove informacije iz ovoga područja. 
Dr. Vitomir Vidović, redovni profesor novosadskog Sveučilišta, svjetski priznati genetičar, govorio je o razvoju stočarstva, genetici, novim tehnologijama, produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, vezi između primarne poljoprivredne proizvodnje i razvoja stočarstava. Ukazao je na vrlo interesantne podatke te stečena iskustava iz inozemstva, jer je istodobno predavač na nekoliko svjetskih sveučilišta. Prof. dr. Stevan Maširević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta, koji je izdao preko trideset znanstvenih radova, govorio je o biljnoj prozvodnji, zaštiti, novim tehnologijama, ali stavljajući akcent na to kako se moramo štititi od tehnoloških mutanata, pritisaka, impregnacije različitih vrsta inozemnih kompanija GMO proizvoda; da čuvamo svoju autentičnost, da kroz tu vrstu proizvodnje inkorporiramo našu tradicionalnu vrstu proizvodnje i da sačuvamo zdravstvenu sigurnost naših proizvoda koji su od izuzetnog značaja, jer hrana je jedna od strateških stvari za život i egzistenciju. Profesor Zoran Keserović, poznat u javnosti u oblasti voćarstva, osvrnuo se također na nove tehnologije u voćarstvu, na značajke novih sorti. Posljednji predavač, dr. Branko Vučković, doktorirao je iz oblasti financiranja poljoprivrede, predsjednik je u okviru Centra za agrarne inicijative Vojvodine za finacije. Govorio je o novim modelima financiranja poljoprivrede. 
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Tomica Vojnić Mijatov posredovao je u tehničkoj realizaciji predavanja, zajedno s mjesnim HKPD-om Matija Gubec.
»Vrijedan je pohvale ovaj skup i predavanja o jako bitnim temama iz oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva i poljoprivrednog poslovanja koje su izložili ovi vrhunski stručnjaci. Mi  Tavankućani često imao razne edukacije od strane Poljoprivredne stručne službe. U velikom broju smo se okupili i na ovom predavanju udruženja koje je formirano od najstručnijih osoba iz oblasti poljoprivrede, jer je važno pratiti nove trendove u ovoj vrsti poslovanja«, rekao je Vojnić Mijatov.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti