Najave događanja

NASLOVNICA

Partnerskim odnosom do rješenja otvorenih pitanja

04.08.2017 00:00, Rubrika: Aktualno, Broj: 746
Sastanak ministra Ružića s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina

Predstavljanje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i najznačajniji izazovi s kojima se oni susreću u svom djelovanju bili su tema prošlotjednog sastanka novog ministara državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića s predstavnicima tijela manjinske samouprave.
Ministar Ružić je, među ostalim, naveo kako je, iako je u prethodnom razdoblju učinjen veliki napredak, svjestan da i dalјe postoji prostor za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i implementaciju propisa, da bi se pojedini problemi mogli rješavati u kraćem roku, kao i da postoje otvorena pitanja koja zahtijevaju posvećenost i međusobno razumijevanje i povjerenje. On je zaklјučio da je, iz tog razloga, važno da u ovom procesu Vlada Srbije i predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina budu partneri, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva.
Sastanku je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić. 
»Ukazao sam na to da smo kroz dijalog i suradnju s Ministarstvom prosvjete uspjeli riješti jedan od problema, a to je problem udžbenika za osnovne škole, koji je u ozbiljnoj mjeri opterećivao hrvatsku zajednicu. To sam pohvalio kao primjer dobre prakse. S druge strane, ukazao sam na okolnost da postoje problemi koje još nismo niti počeli rješavati, niti počeli voditi dijalog na tom planu, a to je primjerice pitanje garantiranih mandata, odnosno efikasnog načina ostvarivanja prava na demokratsku participaciju. Istaknuo sam i da već niz godina postoji i bilateralni sporazum s Hrvatskom koji je i ratificiran u Skupštini Srbije, a koji Srbija odbija primijeniti«, izjavio je Sarić Lukendić.  

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti