Najave događanja

NASLOVNICA

Upitan opstanak za 90 škola!

04.08.2017 00:00, Rubrika: Tema, Broj: 746
Éva Mikuska – Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine

»U Vojvodini je kontinuiran pad broja stanovnika. Svake školske godine se smanjuje broj razreda, a ova tendencija ne pokazuje naznake slabljenja«, iznijela je viša predavačica Sveučilišta u Chinchesteru Éva Mikuska prošloga mjeseca u Suvremenoj galeriji u Subotici prigodom razgovora na temu Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine. Razgovor je održan u okviru projekta Oni koji odlaze. 
 
Nema djece
 
Mikuska je Mađarica rođena u Subotici koja više od 20 godina živi u Engleskoj, a u suradnji s docenticom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici Juditom Raffai istražuje kako depopulacija Vojvodine, odnosno iseljavanje stanovništva, utječe na promjenu broja djece i opstanak predškolskih i školskih ustanova. 
Rezultati do kojih su do sada došle, kako je Mikuska rekla, vrlo su depresivni jer pokazuju da se populacija Vojvodine smanjuje za pet posto svake godine. Prema njoj, pripadnici nacionalnih manjina ugroženiji su od većinskog stanovništva jer ih ima manje i smanjenje njihovog broja se najviše osjeća. Također su ugroženiji od većinskog stanovništva u području obrazovanja na materinskom jeziku, smatra Mikuska, jer su disperzno naseljeni na teritoriju cijele Pokrajine te država neće financirati odjele sa svega nekoliko đaka. 
Međutim, tendencija zatvaranja odjela i škola prisutna je i kod većinskog stanovništva, jer prema njenim riječima, u Vojvodini je za devedeset od trista osnovnih škola već za nekoliko godina upitan opstanak.
Kao primjer očiglednog nedostatka djece, Mikuska je navela Sombor u kojemu je do sada u vrtićima subvencionirano oko 5.000 djece, a za sljedeću školsku godinu ima još 2.100 slobodnih mjesta. 
»Nitko nije predvidio ovakav pad broja djece. Balans je narušen. Ako nemamo djece, nećemo imati potrebe niti za školama, nastavnicima, fakultetima...«, rekla je ona. 
Istraživanje zahvaća migracije stanovništva od prije Prvog svjetkog rata do današnjih dana, a Mikuska je rekla kako je sadašnji trend iseljavanja stanovništva Vojvodine jedan od najjačih u razdoblju koje istražuju. 
Mikuska je istaknula da na depopulaciju Vojvodine ne utječe samo emigracija već i stopa prirodne promjene koja je negativna posljednjih 50 godina.
 Zašto odlaze?
 
Mikuska je ukazala da na kvalitetu života, osim visine plaće, utječu i neke druge stvari na koje iseljenici ne obraćaju dovoljno pozornosti prilikom odluke o preseljenju. 
»Standard života znači imati i svoj vrt, razred u kojemu se dijete školuje od 10 ili 20 učenika, a ne 30 što je slučaj u Engleskoj, moći osigurati djetetu školovanje, a ono uopće nije jeftino... Fakultet u Engleskoj je 10.000 eura godišnje, a ukoliko niste stanovnik države članice Europske unije, što je na primjer slučaj sa Srbima, godišnje ćete morati izdvojiti 15.000 eura za djetetove studije. S druge strane, ukoliko djecu ne obrazujete imaju manju perspektivu za uspjeh«, rekla je Mikuska i u svezi obrazovanja još dodala: »Diplome iz Srbije se ne priznaju u Engleskoj. Potrebno ih je nostrificirati, prilikom čega vam se automatski snižava obrazovanje za jednu kategoriju. Što bi značilo da ukoliko ste završili osnovne studije u Srbiji, u Engleskoj možete raditi samo posao za koji je predviđena srednja škola.«
Činjenicu da su imigranti u Engleskoj u znatno lošijem položaju u odnosu na autohtono stanovništvo Mikuska je potkrijepila primjerom poljske nacionalne zajednice, koja ondje premašuje milijun ljudi. Kako navodi, među Poljacima u Engleskoj najveći udio je visokoobrazovan, rade poslove s vrlo niskom plaćom, a ne one za koji su kvalificirani. 
»Trebamo se upitati zašto odlaze ljudi. Zašto mislimo da je na Zapadu bolje nego kod nas? Zašto ne pričamo o ljudima koji su se vratili ili se žele vratiti iz ‘svijeta’?« pitanja su koja je Mikuska navela kao poticaj da nastavi istraživati tematiku depopulacije Vojvodine i da se ne zaustavi samo na ovome jednome radu jer, kako kaže, čudno je da se ovakvome problemu ne posvećuje veća pozornost. 
Rad na kojemu Mikuska i Raffai rade bit će završen i objavljen sljedeće godine na engleskom jeziku.
 

Dodatak

Prošle godine u Vojvodini je bilo 233.000 djece upisano u predškolske ustanove, osnovnu i srednju školu, naspram 340.000 djece 1991. godine.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti